Bernard Huber Alte Reben Chardonnay 2019, van een zeer hoog niveau

Deze Alte Reben Chardonnay van Bernard Huber is een wijn van topklasse! Een “Ortswein” die de perfectie nadert.

Het Weingut van Bernard Huber is gelegen in Malterdingen, een dorp even ten noorden van de stad Freiburg in Baden. De wijnen van Bernard Huber behoren tot de absolute top van Duitsland.
Bernard Huber is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Verschillende wijnen van Bernard Huber zijn inmiddels geproefd en besproken op deze site. En iedere keer ben ik onder de indruk van de geweldige kwaliteit. De wijnen zijn dan ook zeer gewild.

Deze Alte Reben Chardonnay staat te boek als een Ortswein in de kwalificatieladder van de VDP. Dat is niet de allerhoogste kwalificatie; Erste Lage en Grosse Lage zitten hier nog boven. Sinds 2015 wordt de plaatsnaam op het etiket vermeldt. De Chardonnay druiven groeien op verweerde schelpkalksteen met een löss/kleilaag. De stokken zijn meer dan 40 jaar oud. Er is sprake van lage rendementen (38 hl./ha.). De vergisting en rijping vindt plaats op Franse eiken barriques, waarvan 30 procent nieuw en 70 procent 2e en 3e jaars. Alcoholpercentage is een “nette” 12,5 procent. Een kwaliteitskurk sluit de fles af.

Bernard Huber Alte Reben Chardonnay 2019

Helder en strogeel in het glas. Een vrij intense kleur.
Geweldig mooie en complexe neus, die zich goed opent. Honing, bijenwas, gele confituur, vanille en natte aarde. Fruitaroma’s van abrikozen, rijpe peer en ananas. Bedwelmend, gelaagd en zeer expressief.
Rond en vol in de eerste aanzet met een heel licht vettig mondgevoel. Geprononceerde zuren. Iets witte peper. Veel fruit (citrus, abrikoos, peer en lychee) wat de overhand heeft in het smaakpalet. Alle andere smaakimpressies staan in dienst en zijn complementair aan het fruit. Een fraaie minerale frisheid omringt het geheel. Het houtgebruik is subtiel op de achtergrond. Alles klopt, hier is over nagedacht. Wow, wat is dit indrukwekkend!

Dit is een Chardonnay van zeer hoog niveau. Geen bombastisch gedoe, maar een vrij slanke smaak . Verfijning, elegantie en minerale spanning in een glas. Uitgebalanceerd en rijk met een enorme lengte. Het maakt mij nieuwsgierig naar de topwijnen (Grosses Gewächs) van Bernard Huber. Rijpingspotentieel: nog ongeveer 10 jaar.

Score voor de Alte Reben Chardonnay van Bernard Huber: 18,6 punten.

De wijnen van Bernard Huber zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Zoals gezegd, wees er op tijd bij, want ze zijn snel uitverkocht. Deze Alte Reben Chardonnay heeft een prijskaartje van € 43,95. Die prijs is de wijn helemaal waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *