Berioli Topporosso 2017, donker fruit uit het hart van Italië

Deze Topporosso van het huis Berioli komt uit het hart van Italië, de regio Umbrië.

Umbrië is een prachtige bosrijke streek in Midden-Italië. Er wordt hier al eeuwenlang wijn gemaakt; de Etrusken en de Romeinen staan aan de basis van de wijnbouw in Umbrië. De bekendste soorten zijn de witte Orvieto Classico en de donkerrode Montefalco Sagrantino en Torgiano Rosso.
Maar er wordt natuurlijk veel meer wijn gemaakt in Umbrië. Wijn van goede kwaliteit. Producenten gebruiken vaak inheemse druivenrassen, maar ook wijn gemaakt van de mondiale rassen zie je regelmatig opduiken. Wijnen gemaakt uit een mix van inheems en mondiaal is ook geen uitzondering.

Het huis Berioli

Het huis Berioli is gelegen in het kleine en prachtige middeleeuwse dorp Montesperello di Magione, in de groene heuvels rondom het Lago Trasimeno. Sinds het begin van de 20e eeuw is dit bedrijf actief in de wijnbouw. Berioli heeft momenteel 12 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. De belangrijkste aangeplante rode druivenrassen zijn Merlot, Sangiovese en Cabernet Sauvignon, terwijl witte wijnen worden geproduceerd van Grechetto, Chardonnay en Trebbiano Toscano druiven.

Deze Topporosso van Berioli is een blend, gemaakt van de druivenrassen Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon. De onderlinge verhoudingen zijn mij niet bekend. De gisting vindt plaats in stalen tanks met inheemse gisten. Maceratie van de schillen/huiden in contact met de most gedurende 15/20 dagen. Daarna rijping in 15 hl stalen vaten gedurende 4/5 maanden en vervolgens een flesrijping voor de laatste verfijning. Alcoholpercentage van de Topporosso 2017 is 14,5 procent.

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
De Topporosso heeft een (naar mijn mening) bescheiden prijskaartje: € 8,45 voor een fles.

Berioli Topporosso 2017

Een diep donkerrode, heldere kleur. De intensiteit is 4 op een schaal van 5. In de rand waaiert het iets bleekrood uit.
Een neus met aardse geuren, kruiden, tijm en nat kreupelhout. Fruit van zwarte kersen. Iets rinzig. Prikkelend in de neus en goed open.
In de mond dik donker fruit van bessen en kersen. Cacao, pure chocolade, teer, zwarte peper en tabak. Wat drogend in de mond door de tannine en medium hoge zuren. Fijne bitters. Een iets zanderig mondgevoel. Redelijk vol van smaak.

Topporosso is een kruidige wijn met veel donker fruit en een elegante bitterheid. Dit is tevens een wijn die uitnodigt om er iets bij te eten. Bijvoorbeeld wat licht gekruid vlees van de grill gaat hier prima bij. Een aanrader!

Een prima score voor de Topporosso: 14,8 punten.

Topporosso 2017 is nu op dronk en kan zeker nog wel een jaar of 4-5 bewaard worden.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #umbrie #italiaansewijn