Berioli Toppobianco 2017, een stevige en biologisch geproduceerde Grechetto

Van het huis Berioli in Umbrië, komt deze fraaie Grechetto. Een koopwaardige wijn!

Het huis Berioli

Het huis Berioli is gelegen in het kleine en prachtige middeleeuwse dorp Montesperello di Magione, in de groene heuvels rondom het Lago Trasimeno. Sinds het begin van de 20e eeuw is dit bedrijf actief in de wijnbouw. Berioli heeft momenteel 12 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. De belangrijkste aangeplante rode druivenrassen zijn Merlot, Sangiovese en Cabernet Sauvignon, terwijl witte wijnen worden geproduceerd van Grechetto, Chardonnay en Trebbiano Toscano druiven.

Toppobianco: biologisch

De Toppobianco is een wijn die voor 100 procent gemaakt is van de succesvolle witte druif in Umbrië: de Grechetto. De vergisting heeft plaatsgevonden in stalen tanks van 50 hl, met gebruik van natuurlijke gisten, bij een lage gecontroleerde temperatuur om delicate fruitaroma’s te behouden. Een biologisch keurmerk siert het rugetiket van de fles. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Umbrië specialist

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. Deze wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit de regio Umbrië. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!

Eerder heb ik van het huis Berioli de rode variant mogen proeven, de Topporosso. Die wijn maakte op mij een uitstekende indruk.
De Toppobianco heeft een (naar mijn mening) bescheiden prijskaartje: € 8,45 voor een fles.

Berioli Toppobianco Grechetto 2017

Een heldere, citroengele kleur. De intensiteit van de kleur is iets boven gemiddeld.
Een aantrekkelijke neus die zich goed opent. Tropisch fruit (meloen/banaan), peer en abrikoos. De geur van bloemenhoning en gele bloemen.
Een vrij zacht en iets vettig mondgevoel in de eerste aanzet. Vrij pittige zuren geven de wijn de nodige stevigheid. Rijp fruit van abrikoos, nectarine, mango en iets limoen. Wat walnoot, honing en iets ijzerig. Zachte, elegante bitters in de afdronk.

Toppobianco is een vrij krachtige, volle Grechetto. De wijn is bovendien vriendelijk geprijsd en gelet op de kwaliteit zeer koopwaardig. Een aanrader!

Toppobianco heeft een score die er wezen mag: 14,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #umbrie #italiaansewijn #grechetto