Bellingham Homestead Pinotage 2015, W.O. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Bellingham Homestead
Prachtige Pinotage van het bekende wijnhuis Bellingham, waar men met minimale interventie wijn produceert.

Het huis Bellingham is gelegen in de mooie Franschhoek Vallei. De geschiedenis van dit huis gaat ver terug. In 1693 (!) plantten de Nederlander Gerrit Janz van Vuuren en zijn vrouw, een Franse Hugenote, de eerste 1000 wijnstokken. Vandaag de dag zwaait wijnmaker Niël Groenewald de scepter bij Bellingham.

Per 1 september 2016 is LFE de nieuwe Nederlandse importeur en distributeur van het gerenommeerde Zuid-Afrikaanse wijnhuis Bellingham, één van Zuid-Afrika’s belangrijkste wijnproducenten.

Uit de Homestead serie proeven we de Pinotage. Een wijn die zorgvuldig op Frans eiken is gerijpt, met een alcoholpercentage van 14 procent.

De wijngaarden voor deze Pinotage staan in Stellenbosch, dichtbij False Bay op een hoogte van meer dan 200 meter. Deze wijngaarden krijgen in de middag een verkoelende bries vanuit de Oceaan.
De Pinotage staat aangeplant in zogenaamde bush vines (een soort struikvormige wijnstokken) op een ondergrond van verweerd graniet, die het water goed vasthoudt. Een grondsoort waar de Pinotage zich helemaal thuis voelt!

Deze wijn én andere wijnen van het huis Bellingham zijn verkrijgbaar bij Groupe du Vin, een uniek samenwerkingsverband van zelfstandige wijnhandelaren door heel Nederland. De consumenten adviesprijs ligt zo rond de € 11,95.

Bellingham Homestead Pinotage 2015

Een donkere, dieprode kleur. In de rand bleekrood en purper.
Een typerende “Pinotage” neus. Geuren van rubber, zwarte bessen, kersen en vanille. Ook veel aardse geuren, natte wol, kreupelhout, herfstbos en iets stallucht. Goed open en verfijnd.
In de mond redelijk tanninerijk en iets droog. Bittere chocolade, zoute drop, thee en mint. Fraaie frisse zuren die er voor zorgen dat de wijn niet log overkomt, maar wat gespierd. Mooi zacht donker kersenfruit. Wat warmte, iets alcoholisch. Talmend in de afdronk. Complex van smaak.

Bellingham Homestead Pinotage 2015 is een volle, rijke wijn. Fris en breed in het smaakpalet. Een wijn die laat zien wat de Pinotage in zijn mars heeft. Dit is gewoonweg genieten voor een relatief zacht prijsje. Een gouden medaille waard!

Score: 17 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.