Beaujolais-Villages 2020 van Patriarche, vrolijk en ongecompliceerd rood

Opnieuw een wijn van het huis Patriarche op de proeftafel. Ditmaal de jonge Beaujolais-Villages van de oogst 2020.

Patriarche is een bekend wijnhuis, gesitueerd in het hart van de Franse Bourgogne: de stad Beaune. Het huis is opgericht in 1780 en inmiddels uitgegroeid tot een groot wijnbedrijf. Het accent ligt op Bourgogne wijnen uit verschillende appellaties, in diverse gradaties van kwaliteit. Patriarche exporteert zijn wijnen naar Groot-Brittanië, Nederland en België. Vermeldenswaardig zijn de bij het wijnhuis horende 5 kilometer lange gewelven (caves) onder de stad Beaune, daterend uit de dertiende eeuw. Een rustplaats voor ongeveer 2 miljoen flessen…

De AOC Beaujolais-Villages bestaat al sinds 1950 en is toegekend aan 39 gemeenten, gelegen in het noordelijk deel van de wijnstreek Beaujolais. De Beaujolais-Villages wijnen worden geacht wat voller te zijn dan de “gewone” Beaujolais wijnen. De druif voor wijnen uit de Beaujolais is de Gamay à jus blanc. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Verschillende wijnen van Patriarche zijn verkrijgbaar bij de Coop supermarkten. Deze Beaujolais-Villages is tezamen met een Chablis en een Macon-Villages nieuw in het assortiment van de Coop. Binnenkort bespreek ik de Chablis. Het prijskaartje wat aan deze Beaujolais-Villages hangt is € 6,99.

Beaujolais-Villages 2020 van Patriarche

Een volle kleur, vrij diep donkerrood. In de rand roze tot purperrood.
In de neus frisse fruitaroma’s van aardbeien en rode bosbessen. Frivool. Rode rozen. Het bouquet is wel wat vluchtig.
Soepel en rond in de mond. Vrij zachte tannines en wat opwekkende zuren die een fris en fruitig mondgevoel geven. Rijp rood bessenfruit, cassis en een klein restzoetje. Een medium body.

Jonge, iets gladde en ongecompliceerde Beaujolais-Villages. Niets nieuws onder de zon en dat is niet erg, het is wat je kunt verwachten: een fijn allemansvriendje. Licht gekoeld is de wijn op z’n best.

Score voor deze Beaujolais-Villages van Patriarche: 13,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *