Barón de Lión Gran Reserva 2012, DOP Valdepeñas, Spanje

Barón de Lión Gran Reserva 2012, DOP Valdepeñas, SpanjeEen échte Baron op de proeftafel : Barón de Lión Gran Reserva 2012!

In het midden van Spanje en ten zuiden van de wijnstreek La Mancha ligt DOP Valdepeñas. Een wijngebied dat bekend staat om de extreem hoge (zomer)temperaturen en de terroirs vol stenen die op zo’n 700 meter boven zeeniveau liggen. Dit verklaart meteen de naam: val de peñas betekent namelijk letterlijk : ‘vallei der stenen’.

De Tempranillodruif houdt wel van warmte en is uitermate geschikt om in arme grond zich ‘happy’ te voelen.

Na de fermentatie gaat deze Gran reserva nog 18 maanden op hout en dat moet een wijn wel aankunnen. Het moet wel genoeg structuur hebben om 18 maanden houtopvoeding te overleven, maar dat was geen probleem voor deze Spaanse wijn. Barón de Lión Gran Reserva 2012 heeft overigens een alcoholpercentage van 13%

Normaal kunt u Barón de Lión Gran Reserva 2012 voor € 11,99 en voor die prijs vindt ik dat de wijn de lading dekt. Echter, is de wijn nu AFGEPRIJSD naar € 7,49 en voor díe prijs heeft u een mooi vriendje!

Te BESTELLEN via de BANNER aan de bovenkant van dit artikel (ik zal maar snel zijn, want je weet namelijk nooit wanneer de prijs weer naar normale porporties gebracht wordt…)

Laat de wijn spreken.

Barón de Lión Gran Reserva 2012

De kleur van deze Barón de Lión Gran Reserva 2012 is donkerrood/rood over de tong van de kleur en overgaand in rood en enige ontwikkeling in de rand. De diepte is goed. Mooie ontwikkelde kleur. (2,8)
In de neus laat fluwelig kersenfruit met een zachte gloed van eikenhout los. Vanilletonen en boterig. De neus komt redelijk los. (3,6)
Op de tong is Barón de Lión Gran Reserva 2012 mooi rond, wat droog met rood en donkerrood fruit dat omgeven is door lichte houttonen. Kersenfruit en wat vanilletonen. Zacht en volledig opdronk. Lichtjes kruidig. Op de mid-palate en in de diepte en breedte is het voldoende tot goed. Zachte zuren houden het evenwicht het in balans. Een goede afdronk. (6,0)
Barón de Lión Gran Reserva 2012 is een prima Spaanse wijn die je niet zal teleurstellen en voor een breed publiek gemaakt is. De kwaliteit dekt de prijs (€ 11,99 laat staan € 7,49!). (2,2)

Een totaal van 14,6 punten

Nu op dronk en nog wel jaren houdbaar.

#wijn #wijnbeurs #proefrecensie #valdepenas #Spanje #Tempranillo #Mancha #Reserva #GranReserva #wine #tastingnote