Barolo 2016 van Ceretto, robuust en elegant

Een Barolo van topproducent Ceretto staat op de proeftafel. De uitstekende reputatie van dit huis wordt volledig waargemaakt.

Ceretto is één van de toonaangevende wijnhuizen in Piemonte en één van de bekendste in Barolo. Eind jaren tachtig  kocht de familie Ceretto een oude boerderij, genaamd Monsardo Bernardina,  aan de rand van Alba. Men transformeerde deze boerderij geleidelijk tot hoofdkwartier van het bedrijf. Er zijn meer dan 30 hectare wijngaarden rondom de boerderij en in deze wijngaarden staan zowel traditionele als internationale rassen.

 Naast actief te zijn in Barolo, maakt Ceretto ook wijn in Barbaresco en andere gebieden in de Langhe. Vandaag de dag wordt Ceretto geleid door de derde generatie, die de erfenis van de familie voortzet en wijnen van uitzonderlijke kwaliteit maakt.  

Deze “basis” Barolo is gemaakt van Nebbiolo druiven uit verschillende wijngaarden. De prachtige jaargang 2016 leverde een wijn op met 14,5 procent alcohol.  

Barolo 2016 van Ceretto

Helder robijnrood van kleur, met een iets boven het gemiddelde liggende intensiteit. In de rand fraai terracotta-rood.
Verfijnde, subtiele fruitaroma’s van kersen en vlierbessen. Geuren van koffie, leer, vanille, paddenstoelen en bosgrond. Iets rokerig. Nieuw eikenhout. Een prachtige, complexe neus.
Rond en vol in de eerste aanzet. Licht drogend, maar ook iets romig. Rijp rood fruit van kersen en bosbessen. Zoute karamel, gebrande koffiebonen, peper en salmiak. Een rijk en intens smaakpalet. Fijne tannines die mooi geïntegreerd zijn. Een talmende afdronk maakt het af.

Score voor de Barolo 2016 van Ceretto: 17,7 punten.

De wijnen van Ceretto zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs van deze Barolo 2016 was rond de 46 euro.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *