Barbanera Appassimento 2016, IGT Puglia, Italië

Barbanera Appassimento
Rode wijn uit Puglia, gemaakt volgens de appassimento methode.

De producent van de wijn, het wijngoed Barbanera, ligt echter niet in Puglia, maar in het zuidelijk deel van Toscane. Het bedrijf is opgericht in 1938. In de loop der jaren heeft men echter ook wijngaarden in Sicilië en Puglia verworven.

Deze appassimento is gemaakt uit de primitivo druif. Een deel van de druiven word op de wijnstok gedroogd waardoor ze veel vocht verliezen en een hoge concentratie aan suikers en aroma’s overhouden. De druiven zijn met de hand geplukt. Daarna zijn ze geperst en gefermenteerd bij een lage temperatuur en vervolgens in stalen wijnvaten gerijpt.
Barbanera appassimento heeft een flink alcoholgehalte van 15 procent!

Voordat u de proefnotitie leest, valt nog te vermelden dat ik € 11,95 voor deze wijn heb neergeteld.

Degustazione!

Barbanera Appassimento 2016

Een diepe, donkerrode kleur. Vol tot in de rand.
De neus is open en rijk. Zwarte kersen, tabak en licht rokerig. Zongerijpt donker fruit.
In de mond best wel krachtig en wat droog in de eerste aanzet. Geroosterd. Bittere chocolade, vanille, kruiden en peper. Wat koffie en salmiak. Deze appassimento heeft daarnaast een klein eindzoetje. Er zit ook wel iets frisheid in de smaak door de aanwezige zuren.

Deze wijn uit Puglia komt robuust en iets ruw over, maar als geheel is dit helemaal niet onaardig. Ik proef veel fruit en de Zuid-Italiaanse zon is duidelijk aanwezig. Wellicht gaan de scherpe kantjes er nog wat vanaf door enige flesrijping.

Score: 14,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.