Argiano Solengo 2011, een geconcentreerde en krachtige Super Tuscan

Argiano Solengo
Een Super Tuscan op de proeftafel, de Argiano Solengo.

Solengo is een rode wijn van het huis Argiano (opgericht in 1580). Dit huis is gelegen in de omgeving van het stadje Montalcino, waar de beroemde Brunello di Montalcino vandaan komt. Argiano heeft dan ook Brunello di Montalcino in zijn assortiment, alsmede een Rosso di Montalcino, Suolo (een 100 procent Sangiovese wijn), NC (een blend van Sangiovese met bekende mondiale rassen) en deze Solengo.

Solengo is een blend van de druivenrassen Cabernet Sauvignon (60 procent), Petit Verdot (20 procent), Merlot (10 procent) en 10 procent Syrah.
Mondiale rassen in de Toscaanse aarde.
De wijngaarden voor de Solengo bevinden zich op een hoogte van 300 meter boven zeeniveau. Het sap van deze 4 verschillende druivenrassen vergist apart in roestvrijstalen tanks. De malolactische vergisting vindt plaats in nieuwe Franse barriques van 225 liter. Daarna houtrijping, afgaande op info van het internet, voor een maand of 17. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Deze Argiano Solengo heb ik aangeschaft bij de Wijnbeurs. Momenteel is daar de jaargang 2016 verkrijgbaar voor de prijs van € 39,99.

Argiano Solengo

Argiano Solengo 2011

Een diepe donkerrode kleur. Vol tot in de rand. Kleurintensiteit van 4 uit 5 voor rode wijn.
De neus is redelijk open. Fruit van zwarte kersen. Aards, bosgrond en wat rokerig. De geur van rode rozen. Ik had iets meer diepgang verwacht voor een wijn van dit niveau.
Licht stroef op de tong, tanninerijk. Wat straf en uitdrogend. Zoethout, salmiak en laurier. Fijne kruiden, gerookt vlees, bittere chocolade en vanille. Dit is donker sap met het dikke fruit van zwarte bessen. Best rond en complex van smaak en een bittertje in de afdronk.

De Solengo van Argiano is een stevige, volle en krachtige wijn uit Toscane. Geconcentreerd van smaak. Aangeduid als een Super Tuscan, door de gebruikte druivenrassen. Dit is een uitstekende wijn, maar net geen top.

Score: 16,3 punten.

De wijn is nu op dronk en blijft dat zeker tot 2025.
Argiano Solengo
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijnbeurs #toscane #argiano