Alweer zes jaartjes oud, deze Riesling van de Apostelhoeve. Die leeftijd kan deze wijn echter makkelijk aan.
De wijngaarden van Wijndomein de Apostelhoeve zijn inmiddels uitgegroeid tot een oppervlakte van 20 hectare. Dat is voor Nederlandse begrippen van een bijna uitzonderlijk grote omvang. Er zijn op de Louwberg bij Maastricht 5 verschillende druivensoorten aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier.
Van de aangeplante druivenrassen Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot Gris worden mono-cépage wijnen gemaakt. De Pinot Gris heeft ook een uitvoering met houtrijping. De Cuvée XII is een blend van Müller-Thurgau, Auxerrois en Pinot Gris. Er is ook ruimte voor mousserende wijnen: Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Daarnaast zie ik in het assortiment van de Apostelhoeve ook een zoete wijn: de Pinot Gris Late Harvest.
Ik proef de Riesling uit het oogstjaar 2016, voorzien van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) Limburg. Een geslaagd jaar, niet in de laatste plaats door het warme nazomerweer. De wijn heeft 12 procent alcohol.
Apostelhoeve Riesling 2016
Licht strogeel in het glas.
Een vrij open neus. Aroma’s van honing en rijp fruit van ananas en gele appels. Geen waarneembare pétrol.
Iets tintelend en een beetje droog op de tong. Ragfijne zuren spelen in de mond. Een mix van appels van het soort golden delicious en granny smith. Gele grapefruit en zoutige mineralen. De afdronk is lang en plezierig.
Degelijke Nederlandse Riesling met prachtige zuren en wat mineraliteit. Fris van smaak en geen spoortje vermoeidheid. Een wijn die makkelijk nog 5-7 jaar bewaard kan worden.