Apostelhoeve Müller Thurgau 2019, een vriendelijke en soepele wijn

Enkele wijnen uit de oogst 2019 van de Apostelhoeve belanden op de proeftafel. Ik begin met de Müller Thurgau.

De Apostelhoeve is al sinds 1970 actief met wijnbouw op de zuidhellingen van de Louwberg, aan de westkant van het Jekerdal bij Maastricht. De familie Hulst zwaait de scepter over dit vooraanstaande Nederlandse wijndomein. Men produceert wijn uit de druiven Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris. Daarnaast een Pinot-Gris barriques en Cuvée XII. En niet te vergeten twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Het areaal van de wijngaarden is onlangs nog een stukje uitgebreid. De Apostelhoeve zit nu op een totaal van circa 11,5 hectare en is daarmee één van de grootste wijndomeinen van Nederland.

2019: een jaar van extremen

Het groeiseizoen in 2019 kenmerkte zich door extremen. Het groeizame voorjaar verliep vrij warm en droog. En dan die zomer. Iedereen kan zich de recordhitte rond 25 juli nog wel herinneren. Maar ook lange periodes van droogte waren van toepassing op dit oogstjaar. Desondanks is men bij de Apostelhoeve zeer content met de kwaliteit van de druiven. Op 19 september zijn de plukkers begonnen in de wijngaard en half oktober waren alle druiven binnen. Eind februari zijn 5 verschillende wijnen gebotteld, waaronder deze Müller Thurgau, onder de herkomstbenaming BOB Mergelland.

Zicht vanaf de Apostelhoeve op de wijngaarden

Müller Thurgau is een druif die voor mij een iets minder bekende klank heeft dan bijvoorbeeld Riesling, Chardonnay of Pinot Gris. De druif is ontwikkeld door de wetenschapper Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Het is een kruising tussen de Riesling en Madeleine Royal. Een bekend synoniem van de Müller Thurgau is Rivaner. De Müller Thurgau komt in bijna alle Duitse wijngebieden voor. De druif stelt geen hoge eisen voor verbouw. Ook in Nederland is de druif succesvol gebleken.

Wijnen van de Apostelhoeve zijn verkrijgbaar bij wijnwebwinkel Bovino. Deze Müller Thurgau heeft een verkoopprijs van € 12,75. Wilt u bestellen? Klik dan op De Apostelhoeve Müller Thurgau.

Apostelhoeve Müller Thurgau 2019

Een heldere, bleekgele kleur met een groene tint. De kleurintensiteit is licht: 1 tot 1,5 op een schaal van 5.
Een fijne neus waarin het fruit van rijpe peer en perzik je tegemoet springt. Zuiver en frivool. Een neus die je, met al dat verse zoete fruit, in voorjaarsachtige sferen brengt.
In de eerste aanzet een lichte tinteling op de tong. Sappig, rond en iets romig van smaak. Het zachte rijpe fruit van de neus komt mooi terug in de smaak, aangevuld met citrusfruit (limoen, mandarijn) en marmelade. Een klein restzoetje. Redelijk vol van body. Een smaak die zich kenmerkt door finesse en zuiverheid.

Deze Müller Thurgau van de Apostelhoeve is een lieflijke, vriendelijke en soepele wijn met een uitstekende zoet/zuur balans. De wijn laat goed het karakter en de mogelijkheden van deze druif zien. Wijn van Müller Thurgau moet over het algemeen vrij jong worden gedronken. Voor deze wijn denk ik binnen nu en twee jaar.

Een goede score voor de Müller Thurgau: 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #nederlandsewijn #limburgsewijn #apostelhoeve #mullerthurgau