Apostelhoeve Cuvée XII 2019, overtuigend, rijk en vol

Deze Cuvée XII van de Apostelhoeve bestaat uit een blend van 3 verschillende druivenrassen. Gaan alle rassen goed samen in het glas?

De Apostelhoeve is al sinds 1970 actief met wijnbouw op de zuidhellingen van de Louwberg, aan de westkant van het Jekerdal bij Maastricht. De familie Hulst zwaait de scepter over dit vooraanstaande Nederlandse wijndomein. Men produceert wijn uit de druiven Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris. Daarnaast een Pinot-Gris barriques en deze Cuvée XII. En niet te vergeten twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Het areaal van de wijngaarden is onlangs nog een stukje uitgebreid. De Apostelhoeve zit nu op een totaal van circa 11,5 hectare en is daarmee één van de grootste wijndomeinen van Nederland.

2019: een jaar van extremen

Het groeiseizoen in 2019 kenmerkte zich door extremen. Het groeizame voorjaar verliep vrij warm en droog. En dan die zomer. Iedereen kan zich de recordhitte rond 25 juli nog wel herinneren. Maar ook lange periodes van droogte waren van toepassing op dit oogstjaar. Desondanks is men bij de Apostelhoeve zeer content met de kwaliteit van de druiven. Op 19 september zijn de plukkers begonnen in de wijngaard en half oktober waren alle druiven binnen. Eind februari zijn 5 verschillende wijnen gebotteld, waaronder deze Cuvée XII, onder de herkomstbenaming BGA Limburg. Ik vroeg mij af: waarom geen BOB Mergelland? Navraag gedaan bij Mathieu Hulst van de Apostelhoeve. ” De reden dat wij bij de Cuvée XII gekozen hebben voor de kwalificatie BGA Limburg is omdat de eerste keuring van de BOB Mergelland voor ons te laat op de agenda stond”.  De etiketten moesten worden besteld en men kon simpelweg niet langer wachten op de uitslag van de keuring. De druiven die gebruikt zijn in de Cuvée XII zijn overigens gewoon geteeld naar de normen van de BOB Mergelland.

De Cuvée XII is, zoals de naam al doet vermoeden, samengesteld uit verschillende druivenrassen. In dit geval 40 procent Müller-Thurgau, 30 procent Auxerrois en 30 procent Pinot Gris.

Wijnen van de Apostelhoeve zijn verkrijgbaar bij wijnwebwinkel Bovino. Deze Cuvée XII heeft een prijskaartje aan de fles hangen van € 14,95. Wilt u bestellen? Klik dan op De Apostelhoeve Cuvée XII.

Apostelhoeve Cuvée XII 2019

Helder en licht strogeel van kleur. Bij het inschenken ietsjes pétillant. De kleurintensiteit waardeer ik op 2 uit 5.
Een heerlijke neus die zich goed opent en je doet verlangen naar een slok. Tropisch fruit (meloen), naast peer en perzik. Rijk en vol.
Rond en sappig in de eerste aanzet, met een lichte tinteling op de tong. Een smaak met veel (geel) fruit van limoen, peer, perzik en grapefruit. Fijne zuren die mooi verweven zijn en voor een spannend evenwicht zorgen. Een heerlijke witte wijn!

Deze Cuvée XII overtuigd! Een wijn die duidelijk laat zien dat de Apostelhoeve een goed voorbeeld is om aan tonen wat voor kwaliteit Nederlandse wijnen kunnen bereiken.

Een uitstekende score voor de Cuvée XII: 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #nederlandsewijn #limburgsewijn #apostelhoeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *