Apostelhoeve Auxerrois 2019, vol en soepel wit van de Louwberg

De tweede proefnotitie van een wijn uit de nieuwe oogst 2019 van de Apostelhoeve staat op de proeftafel: de Auxerrois.

De Apostelhoeve is al sinds 1970 actief met wijnbouw op de zuidhellingen van de Louwberg, aan de westkant van het Jekerdal bij Maastricht. Men produceert wijn uit de druiven Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling en Pinot-Gris. Daarnaast een Pinot-Gris barriques en Cuvée XII. En twee mousserende wijnen: Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut. Het areaal van de wijngaarden is onlangs nog een stukje uitgebreid. De Apostelhoeve zit nu op een totaal van circa 11,5 hectare en is daarmee één van de grootste wijndomeinen van Nederland.

2019: een jaar van extremen

Het groeiseizoen in 2019 kenmerkte zich door extremen. Het groeizame voorjaar verliep vrij warm en droog. En dan die zomer. Iedereen kan zich de recordhitte rond 25 juli nog wel herinneren. Maar ook lange periodes van droogte waren van toepassing op dit oogstjaar. Desondanks is men bij de Apostelhoeve zeer content met de kwaliteit van de druiven. Op 19 september zijn de plukkers begonnen in de wijngaard en half oktober waren alle druiven binnen. Eind februari zijn 5 verschillende wijnen gebotteld, waaronder deze Auxerrois, onder de herkomstbenaming BOB Mergelland.

Ik proef een wijn gemaakt van de Auxerrois, een wit druivenras wat veel aangeplant staat in de Elzas en in Luxemburg. Mijn proefervaringen met deze druif kenmerken zich door wijnen met een milde zuurgraad en een wat lieflijke smaak. Een smaak die wel iets steviger is dan de Pinot Blanc.

Wijnen van de Apostelhoeve zijn verkrijgbaar bij wijnwebwinkel Bovino. Deze Auxerrois heeft een verkoopprijs van € 13,95. Wilt u bestellen? Klik dan op: De Apostelhoeve Auxerrois.

Apostelhoeve Auxerrois 2019

Een heldere kleur, iets bruisend bij het inschenken. Bleekgeel met iets groen erin. Intensiteit van de kleur waardeer ik op 1 uit 5.
Een neus die veel fruit in zich heeft en dat ook laat merken. Gele appels, ananas en nectarines. Frisse, zuivere geuren. Vriendelijk en geparfumeerd.
Iets prikkend op de tong. Vrij zachte zuren. Rijp citrusfruit, appel, peer en gele grapefruit. Een wit pepertje zorgt voor stevigheid en structuur. Sappig en uitgesproken van smaak. Wat peper en warmte in de afdronk.

De Auxerrois druif laat zich in deze wijn van zijn stevige kant zien. Dit is een volle wijn, die ook een kruidige bite in zich heeft. Toch is de smaak, ondanks het stevige karakter, best soepel.

Het puntentotaal voor deze fraaie Auxerrois is 14,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #nederlandsewijn #limburgsewijn #apostelhoeve #auxerrois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *