Apollonio Valle Cupa 2007, IGP Salento Rosso, Puglia, Italië

Apollononio Valle Cupa
Uit Puglia, de hak van de laars van Italië, komen mooie wijnen. Zo ook deze van het huis Apollonio.

De geschiedenis van het huis Apollonio gaat terug tot 1870, toen Noè Apollonio met de wijngaard begon. Apollonio is gelegen in Monterone di Lecce (Salento). Inmiddels is de 4e generatie wijnmakers hier aan het werk. Op dit moment zwaaien Marcello en Massimiliano Apollonio de scepter over hun moderne wijnbedrijf. Men gebruikt de oude inheemse druiven om wijnen van grote kwaliteit te produceren. En dat lukt ze uitstekend, want het huis heeft een goede reputatie.

De Valle Cupa is een blend van 50 procent Primitivo en 50 procent Negroamaro druiven. De wijn heeft een houtrijping van 12 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en daarna nog 12 maanden op fles. Valle Cupa 2007 heeft 14,5 procent alcohol en de fles is voorzien van een lange kwaliteitskurk.

Op de fles prijkt o.a. een zilveren medaille van Decanter World Wine Awards.
Ik heb indertijd € 14,95 betaalt voor deze fles (verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak).
Die prijs is de wijn meer dan waard…

Apollonio Valle Cupa 2007

Een volle dieprode kleur. In de rand “dakpannenrood” uitwaaierend. Het ziet er mooi ontwikkeld uit.
Een geurige neus die zich goed opent. Kersenfruit, bosgrond en koffiebonen. Aardse geuren. Gebrand eikenhout, tabak en zondoorstoofd. Het ruikt ook wat oxidatief en madeiriserend, op een aangename wijze wel te verstaan.
Licht droog en iets stroef in de eerste aanzet. Duidelijke tonen van vanille en zoethout. Wat tannines, maar niet overdadig. Kruiden, laurier, wat koffie en cacao. Valle Cupa is niet heel zwaar van body, maar wel rijk, complex en intens. De afdronk is talmend lang, die blijft hangen als een warme avondzon. Uitstekend op dronk.

Wat komen er toch prachtige wijnen uit Puglia. Dit is echt een toppertje! Kwaliteitswijn voor relatief weinig geld. En dat wordt beloond met een zilveren medaille!

Score: 17 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.

Apollonio Valle Cupa