Antik 2010, Turkije van Doluca

Antik 2010, Turkije. Wijnhuis Doluca. Druiven: Bogazkere/Shiraz

In 1926 is Nihat A. Kutman een kleine bottelarij in Galata begonnen. Later werd de naam omgedoopt in Doluca. Het streven was het voortdurend verbeteren van de kwaliteit. Nu, na al die jaren, heeft de tweede generatie het roer in handen. Nihat heeft de leiding overgedaan aan Ahmet. Na jaren van studie op het gebied van Food Technology, oenologie en wijnbouw worden de wijnen nu ook geëxporteerd naar Nederland. En van Nederland is het een kleine stap naar de proeftafels van de WijnGekken.

Geproefd:
Antik 2010, Turkije. Wijnhuis Doluca. Druiven: Bogazkere/Shiraz.
Deze wijn heeft 13,5 procent alcohol en kost € 8,50 bij het Turks Wijnhuis

De Bogazkere is een druivenras die oorspronkelijk uit de provincie Diyarbakir komt in het Zuidoosten van Turkije. Een zeer donkerrode kleur die op zijn best smaakt naar gedroogd fruit en kruiden. Oud worden is voor deze druivensoort ook niet vreemd. Makkelijk kunnen de wijnen 10 jaar of wel meer ouderen.

Nu over naar de proefnotitie:

Kleur: diepe en purperrode kleur op de tong. In de rand magenta-purper en medium vol / 2,7

Neus: rijpe en zoetige bramen hebben de overhand samen met de frambozen en leer-tonen. Aan de onderkant vind ik nog wat specerijen en wat menthol. De neus komt aardig los met veel rood en rijp fruit / 3,0

Smaak: droge en best veel tannine in de aanzet. Daarna een mooie (maar wel iets agressieve) zuurbalans. Gronderig met specerijen en zoetige en romige bramen met framboos vind ik hier in de smaak. Samen met een goede volle body die doorloopt naar een brede afdronk maken het af / 5,2

Conclusie: Zeer rijp, zoet en romig rood Shiraz fruit met een omhulsel van wat zuurbitterige gronderigheid van een jonge wijn. Een mooie, maar toch niet gebruikelijke smaakimpressie dus. Samen met een goede diepte en lengte maken van deze Turkse wijn een blijvertje / 1,8

X ½ punten / drinken: nu – 2020 / totaal 12,7 punten

Martin
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!
Of persoonlijk via mijn Linkedin