Antiche Terre Venete 2015, DOC Valpolicella Ripasso, Veneto, Italië

Antiche Terre Venete
Valpolicella gemaakt volgens de Ripasso techniek zijn populaire wijnen. We proeven er één van het huis Antiche Terre Venete.

Het domein Antiche Terre Venete bezit ongeveer 50 hectare aan wijngaarden. Het bedrijf is gelegen in het plaatsje Sezano, even ten noorden van de stad Verona.
Antiche Terre Venete verbouwd de inheemse druivensoorten Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella. Daarnaast staan er ook kleine hoeveelheden mondiale soorten aangeplant zoals de Cabernet Sauvignon.

Deze Valpolicella Ripasso is een blend uit de druiven Corvina Veronese, Corvinone en Rondinella. Na de fermentatie heeft de wijn heeft de wijn tot eind december in stalen tanken gerijpt. Vervolgens werden de gedroogde druivenschillen van de Amarone toegevoegd. Na een korte inweking van 4-5 dagen, waarbij een tweede gisting op gang is gekomen, zijn de schillen weer verwijderd. Daarna heeft de wijn 10 maanden in grote eikenhouten vaten (foeders) en in Franse barriques gerijpt.

De vinificatiemethode Ripasso staat nader uitgelegd in een eerder geplaatst artikel van de Wijngekken, klik HIER.

De wijnen van Antiche Terre Venete zijn verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak (even googlen).
Voor deze Valpolicella Ripasso heb ik € 10,95 neergeteld.

Antiche Terre Venete 2015

Helder en robijnrood van kleur. In de rand bleekrood uitwaaierend.
De neus opent zich best aardig. Wat vanille en het fruit van kersen. Ook wat zuivel. Doet in de verte iets likeurachtig aan.
In de eerste aanzet wat stroef en zanderig in de mond. Smaakimpressies van bittere chocolade, koude thee, kruiden en mint. Zacht fruitig met op de achtergrond vanille. Er zit wel wat frisheid in door de aanwezige zuren. Licht gestoofd. De wijn is niet echt vol en heeft een gebrek aan volume in het smaakpalet.

Een wijn die niet echt opvalt, deze Valpolicella Ripasso van Antiche Terre Venete. Natuurlijk is dit geen slechte/verkeerde wijn maar het mist gewoonweg wat karakter.

Score: 13,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.