Anselmann Spätburgunder trocken 2014, Pfalz, Duitsland

Anselmann Spatburgunder
Spätburgunder van een groot wijnbedrijf uit de Pfalz: Anselmann.

Anselmann is gelegen in het plaatsje Edesheim in het prachtige wijngebied van de Pfalz.
Een bedrijf met een rijke historie want de eerste vermelding van Anselmann stamt uit het jaar 1126 (!). Door de eeuwen heen is de familie Anselmann met wijn verbonden. Vanaf 1959 begon vader Werner zelf met het bottelen en verkopen van wijn. Vandaag de dag is de leiding in handen van Ralf en Ruth Anselmann. Men bezit ongeveer 130 hectare aan wijngaarden, een geweldig grote oppervlakte.
Op deze oppervlakte worden zeer veel verschillende soorten druivenrassen verbouwd, teveel om op te noemen. De verhouding witte/blauwe soorten ligt op 64 procent wit en 36 procent blauw.

Het spreekt voor zich dat dit resulteert in een enorm assortiment aan wijnen, ik heb gelezen dat Anselmann zo’n 130 verschillende soorten produceerd!
Dat men ondanks de grote productie geen consessie doet aan de kwaliteit, blijkt wel uit het feit dat men regelmatig prijzen/medailles weet te winnen met de wijnen.

Deze Spätburgunder, gekocht bij een wijnspeciaalzaak in Nederland, heeft mij iets meer dan 10 euro gekost. Wat nog opmerkelijk genoeg is om te vermelden is dat de wijn 14,5 procent alcohol bevat, een percentage wat je toch niet vaak tegenkomt bij deze druif.

Anselmann Spätburgunder 2014

Een heldere kleur. Medium diepe met een bleekrode “Spätburgunder” rand.
Delicaat in de neus. Amandel, mint en wat aardse tonen. Fruit van zwarte kersen en bessen. Best indringend en zuiver.
Kruidig in de mond met zwarte peper, salmiak en ontbijtkoek. Het bitter van druivenpitjes. Redelijk wat tannine en goed geïntegreerde zuren. Bijna zoutig, laurier en donker fruit.

Anselmann Spätburgunder 2014 is een krachtige droge kwaliteitswijn, geen elegante Spätburgunder zoals ik die gewend ben. Een stevig en stoer glas!

Score: 15 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.