André Thomas A La Coule! 2016, unieke BIO Elzaswijn, AC Alsace, Frankrijk

Ande Thomas A La Coule!
Een bijzondere biologisch geproduceerde witte wijn uit de Elzas op de proeftafel: A La Coule! van André Thomas is een unieke BIO Elzaswijn.

André Thomas is een kleine biologische wijnproducent uit Ammerschwihr. Reeds in 1997 waren hun wijnen al voorzien van een biologische certificering. Ze beschikken over 5,5 hectare aan wijngaarden op verschillende locaties, waaronder ook Grand Cru percelen. De gebruikte druivenrassen zijn Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir, Muscat en Gewurztraminer.

A La Coule! is gemaakt uit een compositie van 3 druivenrassen, namelijk Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer. De verhoudingen zijn gelijk; elk ras voor één derde deel. Er heeft een spontane vergisting plaatsgevonden en een rijping van 6 maanden op eigen gist in roestvrijstalen vaten. Dit levert een wijn op met slechts 3 gram restsuiker. Daarna heeft de wijn 4 maanden gerust op gebruikte eikenhouten vaten uit de Jura. Het alcoholpercentage is 13 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Deze wijn van André Thomas is verkrijgbaar bij de specialist van kwaliteitswijnen uit de Elzas: Domaine Alsace.
Alle wijnen van Domaine Alsace zijn afkomstig van eigen import, direct bij de wijnboer. Jurgen en Erwin van der Sloot van Domain Alsace zijn de gepassioneerde wijnliefhebbers met zeer veel kennis over het prachtige wijngebied Elzas. Sinds 2012 importeren zij wijn uit dit gebied, afkomstig van onafhankelijke wijnboeren.
Een fles van deze A La Coule! 2016 wisselt voor de prijs van € 11,95.

Andre Thomas A La Coule! unieke BIO Elzaswijn

André Thomas A La Coule! 2016

Een redelijk diepe, goudgele kleur. Glashelder. De intensiteit van de kleur is 3 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt de kleur bleekgeel uit.
De neus is zacht en delicaat met geuren van honing, rijpe peer en perzik. Een snufje meubelolie. Ook ruik ik wat rozijnen en natte kalk.
Een zacht en filmend mondgevoel. Fluwelig, met zachte zuren. Subtiel kruidig, een wit pepertje. Rijp tropisch fruit van lychee en mango. De honing van de neus komt terug in de smaak. Het tropische fruit geeft een medium zoete smaak, maar toch is er ook sprake van een zekere droogheid. Die combinatie geeft een mooi en complex spanningsveld. Fris, rond en vol van body. Breed in het smaakpalet. Zeer interessante en gastronomische wijn.

In deze mooie blend van André Thomas gaan kracht en subtiliteit hand in hand. Het doet mij (vooral in de smaak) in de verte iets denken aan een oranje wijn. Door het brede smaakpalet kan een sommelier veel kanten op met deze wijn om hier passende gerechten bij te verzinnen. Tip: licht gekoeld drinken.

Score van deze unieke BIO Elzaswijn: 14,6 punten.

Geschat Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Andre Thomas A La Coule!
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #elzas #alsace #riesling #pinotgris #gewurztraminer