Amon-Ra Shiraz 2006, Barossa Valley, Australië

Amon-Ra


Een goddelijke wijn als “hoofdgerecht” op 1e kerstdag. De koning onder de Goden: Amon-Ra, een unfiltered Shiraz van wijnmaker Ben Glaetzer.

In de Egyptische mythologie is Amon-Ra namelijk de koning onder de Goden. Op het stijlvolle etiket staat het alziende oog van Horus afgebeeld. Horus? Om het iets ingewikkelder te maken; het Oog van Ra is de oorspronkelijke naam van het Oog van Horus. Het Oog van Ra symboliseerde in de mythologie van het Oude Egypte de vrouwelijke zon (Sechmet), terwijl Amon het mannelijke aspect van de zon symboliseerde.
Toch leuk, dit verhaal over de achtergrond van de naam en van de afbeelding op het etiket.

Ben Glaetzer is een grote naam in Australië. Reeds in 1888 vestigde de uit Duitsland afkomstige familie Glaetzer zich in Barossa Valley. Inmiddels hebben de pure wijnen van Glaetzer een uitstekende reputatie opgebouwd.

Amon-Ra

Deze unfiltered Shiraz is een cépage wijn: hij bestaat dus voor 100 procent uit de Shiraz. De druivenstokken voor deze wijn hebben een respectabele leeftijd, tussen de 50 en 130 jaar oud! De wijn rijpt ongeveer 16 maanden op (voor het overgrote deel) Frans eiken en voor een klein deel Amerikaans eiken vaten. De wijn bevat 14,5 procent alcohol.

Dat voor een dergelijke wijn ook een aanzienlijk prijskaartje hangt, lijkt mij evident. De verkoopprijs voor een Amon-Ra Shiraz ligt zo rond de 70 euro.

Bevoorrecht als wij zijn, gaan wij deze cultwijn ook proeven…

Amon-Ra Shiraz 2006

Een massieve, zeer diepe en donkere kleur, bijna zwart. Geconcentreerd en vol tot in de rand met een iets zichtbare ontwikkeling.
Een explosieve neus van zoete donkere fruitconfiture van kersen en bramen. Ook ruik ik wat mint, honingdrop, vanille en iets tabak. Mineraliteit. Veel geur, wat zwoel.
In de mond proef je een fruitextract van grote klasse en intensiteit. Confiture, wat peper en rijpe donkere pruimen. Zachte, romige tannines die mooi verweven zijn. Toch zit er door de aanwezige zuren ook frisheid in, wat ervoor zorgt dat het allemaal niet log wordt. Amon-Ra heeft veel kracht en een enorme lengte. En een afdronk die je nog heel lang bij blijft…

Amon-Ra Shiraz 2006 is een zeer rijke, zoete, weelderige wijn. Superverleidelijk en groots. Een top-Shiraz!
De zilveren medaille is meer dan verdiend.

Score: 18,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2027.