Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2009, robuuste rijkdom

Het huis Allegrini is een specialist op het gebied van Amarone della Valpolicella wijnen. Ik had nog een fles van de jaargang 2009 liggen.

Allegrini produceert al sinds 1858 wijn in het plaatsje Fumane di Valpolicella, ten noorden van Verona. Het familiebedrijf staat tegenwoordig onder de leiding van Marilisa en Franco Allegrini. Het huis heeft momenteel zo’n 70 ha aan wijngaarden rondom de plaatsen Fumane, Sant’Ambrogio en San Pietro in Cariano in de heuvels van het Valpolicella gebied. De reputatie van het bedrijf is groot: de belangrijke Italiaanse wijngids Gambero Rosso riep Allegini in 2016 uit tot “Wijngoed van het jaar”.

Deze Amarone uit het geslaagde oogstjaar 2009 bestaat uit een blend van Corvina Veronese (80 procent), Rondinella (15 procent) en Oseleta (5 procent). De stokken waar deze druiven aan hingen waren destijds zo’n 30 jaar oud. De druiven zijn 3 tot 4 maanden gedroogd, waarbij ze 40-45 procent van hun gewicht verloren. De fermentatie, die begin januari aanving en 25 dagen duurde, geschiedde in temperatuur gecontroleerde RVS-tanks, waarbij de most periodiek werd overgepompt. Ieder druivenras apart kreeg een houtopvoeding van 18 maanden in eiken vaten. Daarna werden ze tezamen nog eens met 7 maanden houtrijping verwend. Tenslotte nog een flesrijping van circa 14 maanden. Het alcoholpercentage is 15,5 procent.

Allegrini Amarone della Valpolicella Classico 2009

Een diepdonkere granaatrode kleur. Intens. In de rand zie ik een iets bruinrode ontwikkeling.
In de neus fraaie fruitaroma’s van rijpe zoete kersen. Confituur, gestoofd fruit, bosgrond en de geur van natte wol. Een klein snufje nagellak.
In de mond krachtig met stevige tannines. Iets rul op de tong. Zwarte peper, tijm, honingdrop en salmiak. Dik donker fruit van zwarte bessen en kersen. Redelijk zachte zuren. Sappig, mollig en licht zoet. Een wijn met een massieve, geconcentreerde smaak.

Deze Amarone della Valpolicella Classico van Allegrini stelt zeker niet teleur. Het is een enorm volle “powerwijn”. Robuust en intens in alle opzichten. Voldoet geheel aan de verwachtingen die ik van een “Amarone” heb.

Een score voor deze “wijnreus” die er wezen mag: 17,2 punten.

Prijsindicatie: ik heb destijds (in 2013) een dikke 40 euro betaald voor deze wijn, bij wijnwebshop Wine in Black. De prijzen voor meer recente jaargangen liggen overigens veel hoger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *