Aldi Riesling Hochgewächs. Niet slecht, maar…

Aldi Riesling Hochgewächs

De Aldi Riesling is een Riesling met de term Hochgewächs. Dat schept hoge verwachtingen bij mij. Gaat de Aldi Riesling hoog scoren?


Lees verder na de advertentie exaro

Hochgewächs is een term die voor het eerst in de Moezelstreek werd gebruikt, waarmee men de bijzondere kwaliteitskenmerken van wijnen die gemaakt zijn van de Rieslingdruif op steile hellingen wilde aanduiden. Sinds 1987 is de benaming opgenomen in de Duitse wijnwetgeving en sindsdien zijn het wijnen van een specifieke herkomst. Volgens de Duitse wetgeving mag de term “Hochgewächs” enkel mag gebruikt worden voor witte wijnen gemaakt van de Riesling en daarbij moeten de wijnen minimaal een QbA zijn. Daarnaast moeten de druiven een hogere rijpheid hebben (dus meer alcohol hebben).

In principe mag de term in alle Duitse wijnbouw regio’s gebruikt worden, maar in de praktijk vinden we de vermelding voornamelijk op wijnetiketten uit het moezelgebied.

De Aldi Riesling hochgewächs is te koop bij de Aldi in de winkels voor € 3,99. Informatie over de wijn kun je lezen op https://www.aldi.nl/producten/wijn/witte-wijn/riesling-4766-1-0.article.html 

Geproefd:
Aldi Riesling Hochgewächs. Niet slecht, maar…

Kleur: de kleur van de Riesling is medium diep en strogeel op de tong. In de rand is de kleur wat dun en lichtgeel / 2,7

Neus: de neus heeft best veel bouquet met citrus en rijp steenfruit. Na uitbundig rondwalsen is de neus medium vol en medium diep. Op de stille spiegel is de neus wat dun en waterig. Later komt de neus iets los in het glas / 2,5

Smaak: in de smaak is alles wat steviger. Mooi rond steenfruit wordt gecombineerd met frisse citrus-tonen en zelfs wat mineraal (uitzonderlijk voor een goedkope wijn). De smaak is in het begin best stevig, maar zakt snel weg. De body is medium vol en niet mondvullend. De body loopt door naar een medium volle afdronk en die afdronk is toch best lang / 5,5

Mijn eindoordeel over de 2021 Aldi Riesling Hochgewächs uit Rheinhessen:
De Aldi Riesling Hochgewächs is opgevoed en gebotteld door de Andreas Oster Weinkellerei in Cochem (meer info kun je krijgen op http://www.ao-weine.de/en/). Deze wijnmaker maakt wijnen van alle niveaus en prijsklassen. Dit is een ultra grote producent van bulkwijnen en deze Aldi wijn kun je best bij scharen. De Riesling Hochgewächs van de Aldi is een maar matige wijn en vooral in de neus. Wel heeft deze Riesling een fijne aanzet in de smaak en een fijne afdronk. Ook het fruit (in zoverre het niet snel verdwijnt, is rijp met fijne citrus en zelfs wat mineraal). Wellicht ligt het aan de jaargang dat de neus en de body niet vol of mondvullend zijn. Ik ben benieuwd hoe deze Aldi Riesling in een topjaar zal zijn… / 1,6

Dus geef ik de Aldi Riesling Hochgewächs uit 2021 een totaal van 12,3 punten

Reageren?
Wat vind jij van Riesling wijnen of ken jij deze Riesling van de Aldi? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

De Riesling is een van de grootste en meest nobele druivenrassen ter wereld. Tegenwoordig is Riesling weer stijgende in populariteit, maar dat was een tiental jaar geleden wel anders.
Riesling is synoniem voor Duitsland. Duitsland is écht een Rieslingland en Riesling is ook verbonden met de cultuur van Duitsland. Na Duitsland is een ander noordelijk wijngebied bekend om zijn riesling en dat is de Franse Elzas. De Elzas heeft een klimaat dat sterk lijkt op die van een aantal Duitse wijngebieden. Tegenwoordig zie je Riesling ook in Oostenrijk, Nieuw Zeeland, Australië en wat andere nieuwe wereld wijnlanden.

De Riesling is gevoelig, veeleisend en laat rijpend, maar Riesling is ook goed winterhard. Daarom is de Riesling ook bekend en geliefd in Duitsland. De Riesling is een van de weinige druivenrassen die het terroir zo goed laat zien. Heb je een vruchtbare grond, dan kan je de Riesling wel vergeten. Heb je een bodem waar bijna niets op groeit, dan kan je de Riesling zeker proberen. De Riesling is op ruime schaal aangeplant in het Duitse Moezelgebied, Rheingau, Pfalz, Rheinhessen, Mittelrhein, Nahe en Württemberg. De mooiste wijnen van de Rieslingdruif komen uit het Moezeldal en de Rheingau. Vooral de Rieslings op bodems met leisteen (roten schiefer en blauer schiefer) zijn bekend om hun kwaliteit. Heb je een Riesling van een Steillage (steile helling), dan heb je waarschijnlijk een prachtige Riesling in handen.

Er zijn weinig druiven ter wereld die zoveel gezichten heeft als de Riesling. Riesling heb je als droge wijn, als halfzoete wijn en als zoete wijn (met botrytis cinerea). Zoete wijnen van de Rieslingdruif kunnen fantastisch rijpen.
De Riesling houdt alleen niet van houtopvoeding en van malolactische vergisting (omzetting van appelzuur naar melkzuur). Riesling bestaat ook als Eiswein, dit is een wijn waarvan de druiven tijdens een vorstnacht van -7 graden geplukt worden. De druiven worden dan licht geperst en je krijgt veel concentratie in de wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *