AIX rosé 2019, heerlijke Provencaalse rosé om van te genieten

Gelukkig had ik een magnum tot mijn beschikking van deze AIX rosé. Om extra lang van te genieten!

Deze AIX rosé komt van het huis Maison Saint Aix. Met 75 hectare aan wijngaarden is Maison Saint Aix één van de grootste domeinen in de AOP Coteaux d’Aix-en-Provence. Van die wijngaarden wordt jaarlijks meer dan 4 hectare wijngaard herplant, en dan voornamelijk Grenache en Syrah. De wijngaarden staan op mineraalrijke bodems, gelegen op een plateau, 420 meter boven zeeniveau. 

AIX rosé 2019 is gevinifieerd door middel van twee verschillende methoden. Een deel van 30 procent is gemaakt volgens de methode rosé de saignée (rosébloeding) en 70 procent is gemaakt volgens pressurage direct (directe persing). Saillant detail: volgens info op de website van AIX werd wat Carignan druif toegevoegd aan de klassieke Provençaalse blend van Grenache, Syrah en Cinsault om de vintage van 2019 nog meer diepte te geven. De fermentatie heeft plaatsgevonden op een koele temperatuur tussen de 11 en 13 graden Celsius om de aroma’s van het fruit zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Het alcoholpercentage van AIX rosé is 13 procent.

Voor (onder andere) mooie rosé uit de Provence kunt u terecht bij wijnwebshop Bovino. Deze webshop heeft een mooi en uitgebreid assortiment aan wijnen. Deze AIX rosé is daar verkrijgbaar in 5 verschillende flesmaten, waaronder deze magnum (1,5 liter) voor de prijs van € 28,75. Een “normale” fles kost u € 14,95.

AIX rosé 2019

Een heldere kleur, Provencaals zalm-rosé met een kleurintensiteit van 2 op een schaal van 5 voor rosé.
De neus opent zich redelijk en komt aromatisch over. Fruit van perzik, nectarines en ook wat tropisch fruit (meloen). Wat mineralig fris met een licht zoetje van rijp fruit in de geur.
Vol, rond en rijk in de eerste aanzet. Licht zoutige mineralen en witte peper. Citrusfruit, rode grapefruit en sappige rode appels. Een erg mooie zoet/zuur balans maakt het spannend.

Ja, laat die zomer maar komen hoor! Met een fles van deze ronde, volle en frisse rosé met veel rijp en verfijnd fruit binnen handbereik is dat geen enkel probleem. Uitstekend van kwaliteit en een prima doordrinkfactor.

Een sterke score voor de AIX rosé: 15,1 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #provence #rose #maisonaix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *