Aimé Stentz Grand Cru Sommerberg Riesling 2015, AC Alsace Grand Cru, Frankrijk

Aime Stentz Sommerberg
Een topwijn uit de Elzas. Kwaliteit kost geld, maar dan heb je ook wat in je glas.

Het wijnhuis Aimé Stentz, waar de geproefde wijn vandaan komt, is een biologische wijnproducent uit Wettolsheim, een wijndorp ten zuiden van Colmar. Aimé Stentz is in 1919 ontstaan. Het domein heeft ongeveer 15 hectare aan wijngaarden in bezit, verdeeld over 50 percelen, waaronder Grand Cru percelen.

Aime Stentz Sommerberg

Deze Riesling van de Grand Cru wijngaard Sommerberg heeft 12 maanden gerijpt op grote eikenhouten voeders van zo’n 100 jaar oud. De Sommerberg wijngaard is in totaal 28 hectare groot en ligt tussen Kathzental en Niedermorschwihr. In 1983 is de Grand Cru status aan de wijngaard toegekend. Sommerberg is een zeer steile helling van ongeveer 400 meter hoog en op het zuiden gericht. De bodem bestaat uit graniet en zand. De wijnen die er vandaan komen bevatten veel mineraliteit.

Domaine Alsace is hét verkooppunt voor mooie kwaliteitswijnen uit de prachtige Elzas.
Deze Grand Cru Sommerberg is één van de wijnen voor de maand september bij Domaine Alsace. Op vrijdag 14 september kunt u aanschuiven voor een herfstwijnproeverij, waar onder andere de Grand Cru wijnen uit het assortiment zijn te proeven! Voor informatie, klik HIER.

Een fles van deze bijzondere wijn heeft een verkoopprijs van € 21,95. Zoals gezegd, topkwaliteit kost geld. Het is echter geen cent teveel…

Aimé Stentz Grand Cru Sommerberg Riesling 2015

Een heldere en licht goudgele kleur. Vrij intense kleurintensiteit. In de rand bleekgeel uitlopend. Fraai hangende tranen in het glas.
Een prachtig zuiver bouquet met veel tropisch fruit erin (lychee en meloen). Ook wat perzik. Licht zoet van geur. Gele rozijnen. Wat kalk, de mineralen zijn duidelijk aanwezig. Iets aards en rokerig. De neus is goed open, complex en rijk.
Een vrij zacht, rijk en rond mondgevoel. Fijne en mooi verweven zuren geven een elegante en subtiele bite. Veel fruit (o.a. ananas). Honing en witte peper. Warmte en frisheid spelen een spannend spel in deze Riesling. Ragfijn en gelaagd van structuur met een delicaat bittertje. Een mooie lange afdronk.

Een pure, zeer mooie Elzas Riesling. De aanduiding “Grand Cru” staat hier niet voor niets: dit is een klasse wijn! Rijk, vol, intens en complex. De wijn combineert zeer goed met zachte witte (schimmel)kaassoorten. Een wijn die zijn prijs absoluut waard is. Een aanrader!

Score: 17,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu tot 2025.
Aime Stentz Sommerberg Riesling

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #riesling #alsace