Aimé Stentz Equinoxe Brut, een verfijnde, geraffineerde Crémant d’Alsace

Een Crémant d’Alsace waarin het evenwicht een belangrijke rol speelt: de Equinoxe van Aimé Stentz.

De laatste in een reeks van drie Crémants is deze Equinoxe Brut van Aimé Stentz. Bij het woord Equinoxe dacht ik in eerste instantie aan de muziek van synthesizer virtuoos Jean Michel Jarre en zeker niet aan een mousserende wijn uit de Elzas. Ook hier zit een verhaal aan vast…

Equinoxe in de fles

Equinoxe slaat eigenlijk op het tijdstip waarop dag en nacht precies even lang zijn. Welnu, dat is dan ook het tijdstip in september waarop de druiven voor deze wijn zijn geoogst. Die druiven zijn de Pinot Blanc en de Pinot Noir. Om het verhaal van evenwicht/balans maar even door te trekken: de verhoudingen tussen beide rassen zijn ook gelijk, ieder 50 procent. De wijn is gemaakt volgens de methode traditionelle en heeft 36 maanden gerijpt op de eigen gistcellen. Het alcoholpercentage is 12 procent.

Aimé Stentz en zijn filosofie

Het wijnhuis Aimé Stentz is opgericht in 1919. Men bezit 14,5 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen. Ze bezitten ook percelen op verschillende Grand Cru locaties, waaronder Sommerberg, Pfersigberg, Florimont en Steingrubler. “Goede wijn ontstaat in de wijngaard en niet in de kelder”, dat is de filosofie van dit huis. In 1998 is Stentz dan ook lid geworden van “Vignes Vivantes”, een club van wijnboeren met veel kennis van terroir en de invloed daarvan op de uiteindelijke wijn. De overstap naar biologische wijnbouw is in 2007 gemaakt en sinds 2010 is Aimé Stentz officieel biologisch gecertificeerd.

Wilt u deze wijn of andere Crémants bekijken en/of bestellen, klik dan op de banner van Crémant d’Alsace aan de linkerzijde van onze website.
U kunt de wijnen van Aimé Stentz vinden bij de specialisten op dit gebied, Domaine Alsace, voor de prijs van € 21,95.

Aimé Stentz Equinoxe Brut BIO

Prachtig fijne belletjes opstijgende in het glas, die al veel doen beloven. Licht strogeel van kleur met een groene schakering erin. De intensiteit van de kleur is 2 uit 5.
De neus opent zich redelijk goed. Ananas, limoen en brioche. Wat gekonfijt geel fruit. De geur van natte kiezels. Fris en verfijnd.
Vol en zuiver; een zeer prettige entree in de mond. De uitmuntend gedoseerde mousse draagt bij aan een heerlijk mondgevoel. Fijne bitters, gele grapefruit en marmelade. Veel fruitige smaken van citrus, perzik en zoete nectarines. Iets getoast brood. Rijk en droog van smaak, maar niet te strak. Een mooie zoet/zuur balans blijft achter in de afdronk.

Deze Equinoxe van Aimé Stentz doet zijn naam eer aan: er zit een fantastisch evenwicht in de smaak. Een geraffineerde mousserende wijn uit de Elzas van hoge kwaliteit. Hiermee maak je een goede beurt tijdens de feestdagen (en ook daarna natuurlijk).

Equinoxe scoort een mooie 16,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #cremantdalsace #elzas #pinotblanc #pinotnoir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *