Aimé Stentz Edelzwicker 2016, AC Alsace, Elzas, Frankrijk

Aime Stentz Edelzwicker
Uit de Elzas komen fraaie wijnen die de moeite waard zijn om te worden gedronken. Ontdek deze Edelzwicker!

Wijnen uit de Elzas zijn (naar mijn mening) wat onderbelicht. Deze mooie wijnstreek in het noordoosten van Frankrijk profiteert optimaal van de beschutting van de Vogezen in het westen. Hierdoor valt er in de Elzas relatief weinig neerslag, slechts 450-550 mm per jaar. Het klimaat vertoont trekjes van een landklimaat (warme zomers, koude winters).
Er is een grote variatie aan bodemsoorten in de Elzas, waardoor de wijnen er ook veel verschillende karakters hebben.

Het huis Aimé Stentz is opgericht in 1919. Het huis is gesitueerd in Wettolsheim, een plaatsje ten zuiden van Colmar. Men heeft ondertussen 14,5 hectare aan wijngaarden in bezit, waaronder ook enkele Grand Cru percelen. Vanaf het jaar 2010 is Aimé Stentz officieel biologisch gecertificeerd.

Op de proeftafel staat een Edelzwicker van het huis Aimé Stentz.
De term Edelzwicker staat eigenlijk voor een blend van verschillende (edele) druivensoorten. Het is een benaming die alleen in de Elzas wordt gebruikt en die staat voor een doorgaans eenvoudige wijn. Iedere wijnboer kan zelf zijn eigen blend kiezen voor de Edelzwicker. In dit geval is het een blend van 70 procent Chasselas, 20 procent Sylvaner en 10 procent Gewürztraminer. Om nog even in de procenten te blijven: de wijn heeft 11,5 procent alcohol.

De wijnen van Aimé Stentz en andere prachtige kwaliteitswijnen uit de Elzas vindt u bij de specialist: Domaine Alsace (zie ook de banner linksboven).
Deze Edelzwicker kost slechts € 7,95.

Even ontkurken en proeven maar…

Aimé Stentz Edelzwicker 2016

Een heldere kleur, licht strogeel. Bleek uitlopend naar de rand.
De neus is open, delicaat en rijk. De geur van rozijnen, honing en iets caramel. Tropisch fruit zoals mango. Ook wat floraal. Daarnaast zijn er aardse en minerale tonen te bespeuren.
Wat filmend en romig op de tong. Een mix van citrusfruit en tropisch fruit. Wat kruidigheid, een pepertje en marmelade. Vol van body. Sappig en fris met fijne zuren. Uitgebalanceerd.

Uitstekende, verfijnde wijn die voor een Edelzwicker de kwalificatie “eenvoudig” ruim ontstijgt. En dat voor een zacht prijsje! Een bronzen medaille dus!

Score: 14,9 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.

Aime Stentz Edelzwicker