Aimé Stentz Cuvée Prestige Brut, een Crémant d’Alsace van uitstekend niveau

Het bruist deze dagen, Crémant d’Alsace staat in de spotlights! Dit keer een Brut van Aimé Stentz.

De Cuvée Prestige Brut is de tweede Crémant d’Alsace in een reeks van drie. Eerder heb ik u laten kennismaken met een Brut Rosé van producent Paul Schneider. Nu is het de beurt aan een witte Crémant van Aimé Stentz.

Goede wijn ontstaat in de wijngaard en niet in de kelder

Het wijnhuis Aimé Stentz is opgericht in 1919. Men bezit 14,5 hectare aan wijngaarden, verdeeld over verschillende percelen. Ze bezitten ook percelen op verschillende Grand Cru locaties, waaronder Sommerberg, Pfersigberg, Florimont en Steingrubler. “Goede wijn ontstaat in de wijngaard en niet in de kelder”, dat is de filosofie van dit huis. In 1998 is Stentz dan ook lid geworden van “Vignes Vivantes”, een club van wijnboeren met veel kennis van terroir en de invloed daarvan op de uiteindelijke wijn. De overstap naar biologische wijnbouw is in 2007 gemaakt en sinds 2010 is Aimé Stentz officieel biologisch gecertificeerd.

Cuvée Prestige Brut

Deze Cuvée is gemaakt uit 40 procent Pinot Blanc, 40 procent Chardonnay en 20 procent Riesling. De wijn is gemaakt volgens de methode traditionelle en heeft 12 maanden gerijpt op eigen gistcellen. Het alcoholpercentage is 12 procent.

Wilt u deze wijn of andere Crémants bekijken en/of bestellen, klik dan op de banner van Crémant d’Alsace aan de linkerzijde van onze website. U kunt deze wijn van Aimé Stentz vinden bij de specialisten op dit gebied, Domaine Alsace, voor de prijs van € 14,95.

Aimé Stentz Cuvée Prestige Brut BIO

Een mooie fijne mousse in het glas. Licht strogeel met een iets groene tint. De intensiteit van de kleur is 2 op een schaal van 5.
In de neus groene appels, citrusfruit en een lichte geur van gist. Daarnaast een beetje rokerigheid, wat ik associeer met de aanwezigheid van de Riesling. Fris en zuiver, maar wel wat vluchtig.
Een zeer fijne binnenkomst in de mond door de aangename mousse. Aanwezige, maar goed gedoseerde zuren. Citrusfruit, limoen, gele grapefruit, ananas en peer. Lichte elegante bitters en iets zoutige mineralen. Soepel en puur van smaak met een piepklein restzoetje. Goed in balans met een prettig bittertje in de afdronk.

Deze Cuvée Prestige van Aimé Stentz is een toegankelijke, slanke en zeer plezierige Brut. Soepel en sappig, niet strak droog. Een Crémant uit de Elzas met een hoge doordrinkfactor.

Score voor deze mooie Crémant d’Alsace is 15,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #elzas #cremantdalsace