Aimé Stentz Cuvée Amatus 2015, een volle en rijke blend uit de Elzas

Aime Stentz Cuvee Amatus
Een biologisch geproduceerde, prachtige Cuvée van Aimé Stentz uit de Elzas.

Het wijnhuis Aimé Stentz is gevestigd in het plaatsje Wettolsheim. Men bezit 14,5 hectare aan wijngaarden, verspreid over verschillende percelen, waaronder ook op verschillende Grand Cru’s locaties, zoals Sommerberg, Pfersigberg, Florimont en Steingrubler. Daarnaast bezit Aimé Stentz als een van de weinige wijnhuizen ook een eigen “Clos”, een omheinde wijngaard, op de Grand Cru Hengst. Hier staat Pinot Noir en Pinot Gris aangeplant.

Sinds 2007 is men overgestapt op biologische wijnbouw en sinds 2010 is men officieel gecertificeerd. Aimé Stentz produceert wijnen uit de bekende druivenrassen die voorkomen in de Elzas: Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling en Sylvaner. Het assortiment aan wijnen is dan ook groot en divers.

Cuvée Amatus is een blend van 50 procent Pinot Blanc en 50 procent Pinot Gris. De wijn heeft houtrijping ondergaan, gedurende 12 maanden in 2 jaar oude eikenhouten vaten uit de Bourgogne. Nog een cijfermatig gegeven: een flink alcoholpercentage van 14 procent.

Aan deze Cuvée Amatus hangt een prijskaartje van € 23,95. Dat is niet niks, maar daar krijgt u veel voor terug. Wat u daarvoor terugkrijgt kunt u lezen in onderstaande proefnotitie. Wilt u bestellen? Ga dan naar de website van Domaine Alsace.
Daar vindt u naast deze wijn nog veel meer kwaliteitswijnen uit de Elzas.

Aime Stentz Cuvee Amatus

Aimé Stentz Cuvée Amatus 2015

Helder en strogeel van kleur. De intensiteit van deze kleur stel ik vast op 3 uit 5 voor witte wijn. Bleekgeel uitwaaierend in de rand. Mooie, hangende tranen in het glas.
Een neus die zich goed opent en delicaat overkomt. Rozijnen, bijenwas en bloemenhoning. Een lichte geur die iets aan lijm doet denken, niet hinderlijk overigens. Gekonfijt geel fruit. Een fruitcombinatie van peer, gele appel en lychee. Het is allemaal heel verfijnd wat ik ruik.
In de eerste aanzet vol, strak en kruidig. Fijne bitters van amandelen en walnoot. Licht getoast. Droog en sappig tegelijk. Gedroogde rozijnen, wat mineralen en ijzer. Zacht rijp fruit van perzik, peer en tropische soorten. Bijna zalvend op de tong. Een gelaagd en complex smaakpalet. Warm en iets peperig in de afdronk.

Cuvée Amatus is een rijke, complexe en subtiele wijn van Aimé Stentz. Dit huwelijk van de Pinot Blanc en Pinot Gris stijgt tot grote hoogte in zowel de neus als de smaak. Klassewijn!
Een wijn die door zijn bijzondere karakter en kwaliteit een bronzen medaille verdient.

Score: 17,3 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.
Aime Stentz Cuvee Amatus
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #domainealsace #pinotblanc #pinotgris #alsace