Adeus 2022, fruitig wit uit Galicië

De aankoop van deze voor mij onbekende Adeus was een schot in de roos: een heerlijke witte wijn voor alledag.

De druiven voor deze wijn komen uit de D.O. Ribeiro. Dit gebied is gelegen in Galicië, de provincie Orense, in de buurt van de Portugese grens. Ribeiro heeft al sinds 1957 de status D.O. Het gebied heeft een arme bodem: een ondergrond van graniet en daarop zanderige, alluviale gronden.

Adeus (“tot ziens” in het Nederlands) is afkomstig van Bodegas Campante, een in 1940 opgericht wijnbedrijf. Deze wijn bestaat uit een blend van de druivenrassen Treixadura en Torrontès. Druiven die veel voorkomen in de wijnstreek Ribeiro. Alcohol is 13 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Adeus is verkrijgbaar bij de supermarktketen Plus. Aan een fles hangt een prijskaartje van € 7,99. Laatst was er een actie en betaalde je ongeveer 36 euro voor een doos van 6 flessen. Al kende ik de wijn niet, van die actie heb ik gebruik gemaakt. En daar heb ik geen spijt van gekregen…

Adeus 2022

Helder en licht strogeel in het glas.
De neus opent zich goed met fijne fruitaroma’s van perzik, peer en ananas. Ook wat rijpe banaan. Weelderig en uitgesproken.
Licht filmend op de tong. Vrij vol en rond van smaak met milde zuren die toch een fris tintje geven. Honing, rijpe gele appel, perzik en muskaat. Een mooie zoet/zuur balans.

Adeus is een toegankelijke, vriendelijke kwaliteitswijn met een elegant frisje in de smaak. Een wijn met volume, rondeur en veel rijp geel fruit. Ik ben om, het is gewoon een heerlijk glas wit!

Score voor de Adeus 2022: 14,9 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *