Acham-Magin Spätburgunder & Merlot 2017, toegankelijk en gul rood

Ik proef opnieuw een wijn van het wijnhuis Acham-Magin. Dit keer een blend van Spätburgunder en Merlot.

De wijnmakerij van Acham-Magin is gehuisvest in het plaatsje Forst an der Weinstraße.   Het wijnhuis werd opgericht in 1711 en wordt sindsdien traditioneel gerund als een familie wijnmakerij.  Het plaatsje Forst ligt tussen Bad Dürkheim en Neustadt a.d. Weinstraße in de regio Pfalz.
Anna-Barbara Magin is de “Winzerin” die momenteel het bedrijf leidt. Men hanteert een biologisch-dynamische landbouwmethode.  Acham-Magin was in 1910 medeoprichter van de bekende VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitäts Weingüter).

Bij Acham-Magin bestaat 80 procent van de aanplant uit Riesling.  De overige 20 procent zijn verdeeld over de druivenrassen: Cabernet Blanc, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Pinot Gris, Merlot, Portugieser, Scheurebe, Spätburgunder, St. Laurent en Pinot Blanc.
Acham-Magin heeft wijngaarden in de percelen Kirchenstück (pal achter het wijnhuis), Deidesheimer Maüshöhle, Pechstein, Jesuïtengarten, Ungeheuer en Deidesheimer Herrgottsacker.

Gezegend met wijnstokken in deze hooggekwalificeerde percelen die een geweldige bodemstructuur en een uitstekend microklimaat hebben, streeft men bij Acham-Magin ernaar wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Acham-Magin Spätburgunder & Merlot 2017

Een VDP Gutswein. En een, zo op het oog, interessante blend. De verhoudingen tussen beide rassen zijn mij niet bekend. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen.
Helder en robijnrood van kleur met een vrij lichte intensiteit. Bleekrood in de rand.
Een neus met duidelijke Spätburgunder kenmerken. Een tikje aards. Fruitaroma’s van  aardbeien en kersen. Wat praline en een licht aroma van een snoepzuurstok. Open en aantrekkelijk.
Rond en iets romig in de mond. Vrij zachte tannine en milde zuren. Fruitig. Rijp rood kersenfruit, wat het allemaal soepel, sappig en gul laat smaken. Een zeer plezierig glas.

Deze blend is mooi in balans. Het “huwelijk” tussen beide rassen levert een zeer toegankelijke wijn op, zonder dat het te gemakkelijk wordt. Ik adviseer de wijn licht gekoeld te drinken, voor de optimale proefervaring.

Score voor de Spätburgunder & Merlot van Acham-Magin: 15,3 punten.   

De wijnen van Acham-Magin zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in Duitse wijnen uit verschillende regio’s van dit prachtige wijnland. Deze fijne blend van Spätburgunder & Merlot heeft een prijskaartje van € 12,60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *