Acham-Magin Pechstein GG 2019, volslanke Riesling van hoge kwaliteit

Riesling uit de Pfalz, afkomstig van een toplocatie. En ook nog eens van een uitstekende producent. Dat kan niet misgaan.

De wijnmakerij van Acham-Magin is gehuisvest in het plaatsje Forst an der Weinstraße. Het wijnhuis werd opgericht in 1711 en wordt sindsdien traditioneel gerund als een familie wijnmakerij.  Het plaatsje Forst ligt tussen Bad Dürkheim en Neustadt a.d. Weinstraße in de regio Pfalz. Anna-Barbara Magin is de “Winzerin” die momenteel het bedrijf leidt. Men hanteert een biologisch-dynamische landbouwmethode.  Acham-Magin was in 1910 medeoprichter van de bekende VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitäts Weingüter).

Bij Acham-Magin bestaat 80 procent van de aanplant uit Riesling.  De overige 20 procent zijn verdeeld over de druivenrassen: Cabernet Blanc, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Pinot Gris, Merlot, Portugieser, Scheurebe, Pinot Noir, St. Laurent en Pinot Blanc. Acham-Magin heeft wijngaarden in de toppercelen Kirchenstück (pal achter het wijnhuis), Deidesheimer Mäushöhle, Pechstein, Jesuïtengarten, Ungeheuer en Deidesheimer Herrgottsacker.

Eén van de toplocaties rondom het plaatsje Forst is de Pechstein wijngaard. De naam Pechstein is afgeleid van het hoge aandeel basalt in de bodem. De wijngaard ligt op een hoogte van 120-160 meter. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente; de basaltaders zijn dan ook afkomstig van een voormalige vulkaan. Verder bevat de bodem rode Buntsandstein, kalk en klei. Deze Riesling afkomstig van het perceel Pechstein, is gekwalificeerd als een VDP Grosse Lage wijn. Een droge Riesling en daarom aangeduid als Grosses Gewächs (GG). Alcohol is 12,5 procent.

Verschillende wijnen van Acham-Magin zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler. Aan een GG-wijn hangt natuurlijk wel een prijskaartje, in dit geval 45 euro. Maar dan heb je ook wat in je glas…

Acham-Magin Pechstein GG 2019

In het glas strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit. Een tikje nevelig.
Fraaie aroma’s komen je tegemoet in de neus: citrusfruit, ananas, rijpe peer, honing , bijenwas, natte kiezels en iets meubelolie. Ook wat ijzerig. Complex, rijk en gelaagd.
Vol, rond en romig in de eerste aanzet. Dan volgen de precieze, opwekkende zuren en zoute mineralen. Gele grapefruit, citroenzeste, rijpe perzik en mirabellen. Alle smaakimpressies zijn in balans, volledig geïntegreerd en complementair aan elkaar. Oftewel, het klopt gewoonweg! Een prachtige, subtiele spanning in het zoet/zuur evenwicht. Mondreinigend en gul in de mond.

Volslanke, intense Riesling uit de Pfalz. Het moet nog maar eens gezegd: goede Riesling uit de Pfalz heeft een andere stijl dan goede Riesling uit de Mosel. Daar is (onder andere) het warmere klimaat in de Pfalz debet aan. Deze Pechstein is zeer mooi rond en weelderig in het smaakpalet. Een absolute topwijn van Acham-Magin!

Score voor de Pechstein GG 2019 van Acham-Magin: 17,5 punten.

2 gedachten over “Acham-Magin Pechstein GG 2019, volslanke Riesling van hoge kwaliteit”

  1. Vond deze wijn aan de vlakke kant , neus en smaak niet echt spannend.

  2. #Dolf Riesling heeft een typerende curve, na een jaar of 3,4 verdwijnt het primaire fruit en raakt de wijn in een soort winterslaap. na 2,3 jaar ontwaakt hij: een stuk volwassener. Kortom, als je 2023 een GG uit 2019 proeft moet je met die winterslaap rekening houden (lees: eigenlijk gewoon laten liggen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *