Een Pinot Noir van wijngaarden in de Aude-vallei, gelegen aan de voet van de Pyreneeën. Hoe pakt dat uit?
Het wijnbedrijf Abbots Delaunay is gestart in 1996 door de uit Australië afkomstige Nerida Abbot. Aan de oever van het Canal du Midi startte zij in Marseillette met een wijnkelder. Na enkele jaren is de samenwerking met Laurent Delaunay tot stand gekomen, een telg van een 5e generatie wijnmakers familie uit de Bourgogne. Laurent is inmiddels eigenaar/wijnmaker van het bedrijf.
Deze 100 procent Pinot Noir komt uit de serie Les Fruits Sauvages. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de Aude vallei. Een vrij zuidelijke ligging voor de teelt van Pinot Noir. Het klimaat is hier echter relatief koel.
Na een koude maceratie van een week volgt een temperatuur gecontroleerde vergisting in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt ongeveer een kwart van de wijn gedurende zes tot negen maanden in eikenhouten fusten. Alcohol is 13 procent en de fles is eenvoudig te openen door middel van een schroefdop.
Verkrijgbaar bij de betere wijnwebshop/wijnspeciaalzaak voor net geen tientje.
Abbots Delaunay Pinot Noir 2022
Helder en robijnrood in het glas met een intensiteit van 3 uit 5. Bleekrood in de rand.
Ik ruik in eerste instantie een gronderige geur. Het doet mij denken aan stilstaand water (put). Later neemt dat aroma gelukkig af. Fruit van kersen en rode bosbessen. Ook een lichte geur van vanille.
Rond en vrij stevig in de eerste aanzet. Wat drogend in de mond. Zoethout, zoute drop, kaneel en ontbijtkoek. Kruidig. Wat ruwe tannines. Donker fruit van zoete pruimen en bosbessen. Wat zuidelijke warmte in de afdronk.
Een medium volle Pinot Noir waar veel kruidigheid in zit. Ik vind het geen elegante wijn. De smaak is toegankelijk maar ook een tikje ruw en boers.