Abadia de Nostin Godello 2022, subtiel wit uit Galicië

De Godello druif levert mooie resultaten op in het Spaanse Galicië. Deze Abadia de Nostin is een volle, maar subtiele witte wijn.

De Godello is een inheemse druif die eigenlijk wat “herontdekt” is en nu veel voorkomt in het vochtige Galicië, met name in Valdeorras. De wijnen van deze druif lenen zich ook goed voor houtopvoeding.  

Producent van deze Abadia de Nostin is Bodegas Santa Marta. Het bedrijf heeft 12 hectare aan wijngaarden in Valdeorras. Dit wijngebied ligt in het zuidoosten van Galicië, op een flinke afstand van de Atlantische Oceaan. Valdeorras heeft door zijn ligging een klimaat met wat continentale trekjes, getuige de warme zomers en koude winters. Toch heeft de Atlantische Oceaan ook hier nog zijn invloed, gelet op de neerslagcijfers (850-1000 mm per jaar).

De wijngaarden liggen op een hoogte van 600 meter. De vergisting en korte rijping (op de gistcellen) vindt plaats in roestvrijstalen tanks. De wijn heeft 13 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.
Deze Abadia de Nostin is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak voor iets meer dan 12 euro.

Abadia de Nostin Godello 2022

Helder en strogeel in het glas. De kleurintensiteit is gemiddeld voor witte wijn.
In de neus ruik ik blanke rozijnen en wat honing. Fruit van perzik, rijp peer en ananas. De aroma’s zijn wel wat terughoudend.
Vol en rijk op de tong. Zoet rijp fruit van peer, limoen en verse “prikkende” ananas. Een wit pepertje op de achtergrond. Vrij mollig van smaak, maar heerlijk fris en sprankelend.

Deze Godello is een mooie volle wijn met subtiele frisse nuances. Godello is een druif die karakteristieke wijnen oplevert met een fijne balans tussen veel frisheid en vlezig wit en geel fruit. Ik ben er wel van gecharmeerd!

Score voor de Abadia de Nostin Godello 2022: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *