Wijnkasteel Genoels-Elderen Rosé Parel Brut 2014, België

Wijnkasteel Genoels-Elderen
Een trots en echt wijnkasteel in Belgisch-Limburg: Genoels-Elderen. Kwaliteit in hoofdletters.

In de Belgische gemeente Riemst ligt het Wijnkasteel Genoels-Elderen. En waar ligt Riemst? Welnu, bij Maastricht in westelijke richting de grens over en na enkele kilometers zit je in Riemst (Belgisch-Limburg). Het Wijnkasteel heeft 22 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking en is daarmee de grootste commerciële wijngaard van Belgie. Het statige kasteel valt gelijk op. Er zijn rondleidingen mogelijk in het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders.

Wijnkasteel Genoels Elderen

De aanplanting van de wijngaarden is in 1991 gestart en daarna in de loop van de jaren uitgebreid naar het huidig areaal van 22 hectare. De bodem bestaat uit een ondergrond van mergel met een toplaag van leem. De aangeplante druivenrassen zijn Chardonnay (18 hectare), Pinot Noir (3 hectare) en Pinot Gris (0,5 hectare). Daarnaast is er een proeftuin met 20 verschillende druivenvariëteiten. Het rendement ligt op 40 hectoliter per hectare.

Bij Genoels-Elderen laat men niets aan het toeval over. Een moderne, computergestuurde pneumatische pers zorgt voor een uiterst zachte manier van persen. Roestvrijstalen cuves zorgen voor een optimale vergisting en rijping van de wijn. De wijnkelder is een zeer geavanceerde ruimte. De houten vaten zijn traditionele Bourgogne fusten van het allerbeste eikenhout. De cuverie en de kelder zijn beide voorzien van automatische temperatuurregeling en luchtverversing. Er is dus flink geïnvesteerd om het maximale uit de druiven te halen en wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Wijnkasteel Genoels Elderen

De geproduceerde wijnen bestaan voor 60 procent uit Chardonnay, 25 procent mousserende Chardonnay, 15 procent mousserende rosé of rode Pinot Noir.

En nu naar deze wijn, de Rosé Parel Brut uit het oogstjaar 2014. De wijn is gemaakt uit de druivenrassen Chardonnay en Pinot Noir, volgens de Méthode Traditionnelle. De Rosé Parel rijpt 9 maanden op de fles. In die periode vindt de remuage (draaien van de flessen) plaats en tenslotte de degorgering (verwijdering van de gistprop in de hals van de fles). Zo ontstaat een “sparkling” wijn met 12,5 procent alcohol.
Wijnkasteel Genoels Elderen
Deze Rosé Parel Brut is gekocht in de winkel van Wijnkasteel Genoels-Elderen voor de prijs van € 20,90.

Wijnkasteel Genoels-Elderen Rosé Parel Brut 2014

Een heldere, prachtige diepe rosé kleur. Bleek uitlopend in de rand. Fraaie, fijne belletjes. Een feestelijk uiterlijk.
De neus opent zich goed. Een geur van brooddeeg, vuursteen en natte kiezels. Daarnaast het fruit van frambozen en aardbeien. Schuimpjes. Heel licht rokerig. Gedistingeerd en subtiel.
Vol van smaak. Prikkelend en tintelend op de tong. In de smaak komt het fijne fruit van de neus goed terug. Schitterende bitters van rode grapefruit. Merengue. Fijn verweven krokante zuren. Rijk en zuiver. Een afdronk die lang en warm is.

Wat een prachtige, delicate sparkling rosé! Alles is in balans. Een absolute “feestwijn” van hoge kwaliteit. Dit kan de concurrentie moeiteloos aan. Wijnland België laat zich zien en hoe! Een aanrader!

Score: 16,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.

Wijnkasteel Genoels Elderen
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijnkasteel #haspengouwen #chardonnay #pinotnoir