Wijngoed Thorn Riesling 2016, BGA Maasvallei Limburg, Nederland

Wijngoed Thorn Riesling
In het mooie plaatsje Thorn (Midden-Limburg) ligt Wijngoed Thorn. We proeven de Riesling.

De omgeving van Thorn staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De gemiddelde meerslag bedraagt 680 mm. per jaar en het aantal zonuren is gemiddeld 1.600 per jaar.

Wijngoed Thorn verbouwt de traditionele druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder.
De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei, zand en op enige diepte overgaand in kiezel). Harry Vorselen is de “leading man” op het wijngoed. Zijn wijnen hebben al diverse onderscheidingen binnengehaald. De wijnen van Wijngoed Thorn hebben verder een uitstekende reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

Het plaatsje Thorn zelf is zeker ook een bezoek waard. Thorn wordt ook wel het “witte stadje” genoemd, in het historische centrum zijn de huizen er allemaal witgekalkt. Dat heeft uiteraard een reden, maar die ga ik u niet verklappen. Ontdekt u dat zelf maar als u het stadje bezoekt!

Wijngoed Thorn

Terug naar de wijn.
Het rendement van de oogst van deze Riesling is 50 hl per ha. De gisting heeft plaatsgevonden in roestvrij stalen tanks. De wijn heeft 12 procent alcohol.
Ten tijde van mijn bezoek aan Thorn was het wijngoed helaas gesloten. Volgende keer maar even beter plannen. Ik heb deze Riesling bij de dichtbij gelegen slijterij gekocht voor de prijs van € 12,75.

We ontkurken de fles en schenken het glas in…

Wijngoed Thorn Riesling 2016

Helder en strogeel in het glas. Een gemiddelde intensiteit qua kleur. Wat bleek uitlopend in de rand.
Een fijne neus. Zoet fruit van peren, lychee en ananas. Wat zonnebloemolie en blanke rozijnen. De neus is open maar niet echt uitbundig.
In de mond licht filmend. Gekonfijt en rijp citrusfruit. Rabarbermoes en bloemenhoning. Kruidig (pepertje). Een lichte frisse pepermuntachtige hint. Deze Riesling is mooi in balans, rond van smaak en redelijk vol van body. Voor een Riesling vrij mild qua zuren. Toch heeft de wijn een verfijnde, aromatische smaak.

Een wat lieflijk aandoende Riesling van Wijngoed Thorn. Goed rijp en niet strak droog, het doet in de verte wat denken aan Riesling uit de Elzas. Mooie kwaliteitswijn!

Score: 14,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.

Wijngoed Thorn Riesling
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedthorn #nederlandsewijn #riesling