Wijngoed Fromberg Cuvée 2017, lichtvoetige, frisse wijn uit Limburg

Wijngoed Fromberg
In de Limburgse heuvels ligt Wijngoed Fromberg. Ik proef de frisse wijn uit Limburg uit het jaar 2017.

Wijngoed Fromberg is gelegen in Ubachsberg, in het oostelijk deel van Zuid-Limburg. De wijngaard is 3 hectare groot en de helling van de wijngaard is gericht op het zuiden. In 1991 is men begonnen met de aanplant van Müller-Thurgau en Auxerrois. Later is dit druivenarsenaal uitgebreid met Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch.
De bodem is rijk aan mineralen en bestaat (volgens info van Fromberg) uit een bovenlaag van löss gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel), gelijk aan de Champagnestreek.
Men maakt zowel stille wijnen als mousserende wijnen uit de beschikbare druiven.

Deze Cuvée uit het toch wat moeilijke oogstjaar 2017 is een blend van drie druivenrassen, namelijk Müller-Thurgau, Riesling en Reichensteiner. De eerste twee rassen zijn onder de meesten van ons bekend, de Reichensteiner is dat niet (althans niet bij mij). Dit is een wit druivenras, ontstaan uit een kruising (Muller-Thurgau x Madelaine d’Angevine x Calabreser). De druif staat “substantieel” aangeplant in Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland en wordt veelal gebruikt in combinatie met andere druivenrassen. Ook hier, want de Reichensteiner wordt bij Fromberg alleen gebruikt in de Cuvée.

Fromberger Cuvée heeft een bescheiden alcoholpercentage van 11,5 procent. Voor het openen van de fles heeft u een kurkentrekker nodig. De prijs voor deze fles bij Wijngoed Fromberg bedroeg € 10,50.

Wijngoed Fromberg is een frisse wijn uit Limburg

Wijngoed Fromberg Cuvée 2017

Een heldere, bleekgele kleur. De intensiteit van de kleur is 1,5 uit 5 voor witte wijn. Waterig uitlopend in de rand.
Fruitige neus, met veel citrusfruit en groene (granny smith) appels. Een lichte rokerigheid, vuursteen en de geur van natte kiezels.
Wat in de eerste aanzet gelijk opvalt zijn de frisse zuren en een licht filmend mondgevoel. Groenten en gele paprika. Wat ik in de neus rook, komt terug in de smaak: citrusfruit en de groene appeltjes. De wijn is zuiver van smaak en vrij licht van body. Cuvée 2017 is (helaas) wat snel vertrokken in de afdronk.

Deze Cuvée van Wijngoed Fromberg is een levendige, knisperende en lichtvoetige wijn uit Limburg.

Score: 13 punten.

De wijn is nu op dronk. Ik zou ‘m jong drinken, zeg tot en met de zomer van 2020.
Wijngoed Fromberg heeft hiermee een frisse wijn uit Limburg
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedfromberg #limburgsewijn #nederlandsewijn