Wijngaard St. Martinus Gris de Villare 2017, fruitige wijn met subtiele kracht

Wijngaard St. Martinus
Van de bekende Nederlandse wijngaard St. Martinus staat de witte Gris de Villare op de proeftafel.

In de omgeving van het Zuid-Limburgse bergdorpje Vijlen liggen de wijngaarden van St. Martinus. Wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens en zijn deskundige team maken hier op innovatieve en duurzame wijze witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Stan en zijn team hebben, volgens hun bedrijfsfilosofie, er bewust voor gekozen om voor het grootste deel te werken met de zogeheten nieuwe (hybride) druivenrassen.

Geschiedenis in het kort

De wijngaard is in 1988 opgezet. In 1995 neemt Stan de wijngaard van zijn vader over. En niet zonder succes. De wijnen en de wijngaard behalen in de loop der jaren verschillende medailles en onderscheidingen, het team van wijnmakers wordt flink uitgebreid en in 2014 wordt het imposante bezoekerscentrum en de hypermoderne kelder geopend. Aan het bezoekerscentrum ligt een mooi buitenterras met een prachtig uitzicht op het Limburgse heuvellandschap, dus als u eens in de buurt bent…

Wie onze facebookpagina Nederlandse Wijn een beetje volgt, weet dat de wijngaarden waar St. Martinus de scepter zwaait, onlangs zijn uitgebreid door de participatie in Wijngaard Ceres. Het totale areaal komt hiermee op 28 hectare.

Update

We hebben al eerder aandacht besteed aan de wijnen van St. Martinus. Diverse recensies hiervan zijn te vinden op deze site. In april van dit jaar heb ik weer eens een bezoek gebracht aan St. Martinus. Tijdens dat bezoek heeft Stan ons enthousiast rondgeleid door de imposante ondergrondse kelders en de wijnmakerij. Na dit bezoek vond ik het een goed idee om een paar (nieuwe) wijnen te bespreken. Als eerste staat nu de Gris de Villare uit het jaar 2017 op de proeftafel.

Gris de Villare bestaat uit een blend van de druivenrassen Souvignier Gris en een deel Pinot Gris. Een deel van de wijn is gelagerd op Frans eiken vaten. Het alcoholpercentage is 13 procent.

Wijngaard St. Martinus

Wijngaard St. Martinus Gris de Villare 2017

Helder met een kleur die neigt naar citroengeel. Een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn. Bleekgeel in de rand.
Lieflijke en vriendelijke neus. Veel fruitaroma’s van perzik, abrikoos en nectarines. Ook wat tropisch fruit wat doet denken aan banaan. De neus opent zich goed.
In de mond vrij vol in de eerste aanzet. Zoet rijp fruit van perzik, meloen en toch ook wat limoen. Een wit pepertje en wat bloemenhoning. Fijne, milde zuren die goed geïntegreerd zijn in het smaakpalet. Een iets mollige, zachte smaak die ook kracht heeft. Een restzoetje op het eind. Sappig, soepel en elegant.

Gris de Villare is een soepele, toegankelijke en plezierige wijn, met veel fruit en body. De wijn heeft door het soepele karakter een hoge doordrinkfactor.

Score: 14 punten.

Gris de Villare 2017 is nu prima op dronk en blijft dat zeker nog een jaar of twee.
Wijngaard St. Martinus
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardstmartinus #limburgsewijn #nederlandsewijn