Wijngaard Saalhof Souvignier Gris 2018, frisheid en elegantie in je glas

Wijngaard Saalhof
Van Wijngaard Saalhof staat ditmaal de Souvignier Gris uit de bewierrookte jaargang 2018 op de proeftafel.

Tien dagen geleden ben ik de “serie Saalhof 2018” begonnen met een recensie van de Cuvée Rose. Nu heb ik mij gestort op de Souvignier Gris.

Souvignier Gris in Nederland

De Souvignier Gris is in 1983 ontstaan uit een kruising van de wereldwijd bekende Cabernet Sauvignon en de Bronner. De druif is goed resistent tegen valse meeldauw en andere schimmels. Ik heb de Souvignier Gris bij meerdere Nederlandse wijngaarden aangeplant zien staan én geproefd. Mijn ervaring is dat de Souvignier Gris het in de Nederlandse wijngaarden goed doet en dat er mooie resultaten mee worden behaald.

Wijngaard Saalhof is meer dan een wijngaard

Voor degenen die niet bekend zijn met deze Nederlandse wijnproducent: Wijngaard Saalhof is gelegen in de omgeving van het Westfriese dorp Wognum. Hier worden uit de druivenrassen Johanniter, Souvignier Gris, Rondo, Solaris en Pinot Noir verschillende witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Daarnaast zijn er bij Saalhof diverse andere activiteiten/mogelijkheden. Er is een Bed and Breakfast, er staan vijf vakantiewoningen bij de wijngaard en er zijn camperplaatsen. Voor het eten hoeft u niet ver weg want er is een uitstekend restaurant op het erf gevestigd: restaurant Saalig.

In de webshop van Wijngaard Saalhof kunt u de Souvignier Gris vinden voor net onder een tientje (€ 9,95).

Wijngaard Saalhof

Wijngaard Saalhof “Fantastique” Souvignier Gris 2018

Een fonkelend heldere kleur. Strogeel met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn.
De neus is vrij open met veel fruitimpressies van abrikozen en peer. Daarnaast ook wat florale geuren. Een tikje rokerig. Plezierig.
Op de tong sappig en mals, met milde zuren op de achtergrond die voor de nodige frisheid zorgen. Citrusfruit, perzik en peer. Ik proef ook wat ziltigheid en een prettig grapefruit-bittertje. Evenwichtig, redelijk vol en zuiver van smaak.

De Souvignier Gris is een druif die fijne, fruitige wijnen geeft in Nederland. Het zoete, rijpe fruit van deze druif heeft wat weg van een wijn gemaakt uit de Pinot Gris, maar dan met iets meer zuren. Dit is een fijn glas wit uit de Westfriese polder!

Score: 13,4 punten.

Nu prima op dronk. Jong drinken, niet langer dan 2 jaar bewaren luidt mijn advies.
Wijngaard Saalhof
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #souvigniergris