Wijngaard Saalhof Fantastique Solaris 2017, Noord-Holland, Nederland

Wijngaard Saalhof
Tijd om weer eens een Nederlandse wijn te proeven, Solaris uit de verse jaargang 2017.

De Solaris is een druif die het goed doet in Nederland. Solaris is een zogenaamde hybride soort, ontwikkeld in het onderzoeksinstituut te Freiburg (Duitsland). Het is een kruising tussen de Merzling en Geisenheim 6493. De Solaris is een sterke groeier en de druiven bereiken in Nederland hoge suikergehaltes.
Persoonlijk bevallen mij de Nederlandse wijnen uit deze druif zeer goed. Het vaak volle smaakprofiel vertoont trekjes van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Gris en Viognier.

Wijngaard Saalhof is gelegen in het Westfriese polderlandschap, in de omgeving van het plaatsje Wognum. Saalhof is echter meer dan een wijngaard. Naast de productie van goede wijnen is er ook een Bed & Breakfast, vakantiewoningen en een camperplaats. Om het plaatje compleet te maken is er ook een prima restaurant gevestigd, genaamd Saalig.

De Fantastique Solaris uit het nieuwe oogstjaar 2017 is verkrijgbaar in de webshop van Wijngaard Saalhof. Voor een bedrag van 9 euro wisselt een fles van deze witte wijn van eigenaar. Voor een Nederlandse wijn is dat een zeer vriendelijke prijs, want onder de 10 euro zie je wijn uit Nederland toch niet vaak op de markt.

Wijngaard Saalhof Fantastique Solaris 2017

In het glas licht “petillant” en iets troebel. Lijkt wel iets na te gisten. Verder strogeel van kleur.
De bekende “Solaris” neus die staat voor veel tropisch fruit van banaan, meloen en mango. Een heerlijke geur van zoet rijp fruit. Verder winegums en gele fruitconfiture. Een fijne en prettige neus.
In de mond rond en iets tintelend in de eerste aanzet. Redelijk vol van body met een fijn bittertje. De zuren zijn voor een wijn gemaakt van de Solaris best aan de hoge kant, maar storend is het allemaal niet. Een klein pepertje en veel “zwoele” fruitigheid.

Deze Solaris van Wijngaard Saalhof is gewoon goed geslaagd. Een zuiver en soepel smaakpalet waar je met veel plezier nog een glas van neemt.

Score: 14,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #solaris

Wijngaard Saalhof