Wijngaard Saalhof Fantastique Pinot Noir 2017, Noord-Holland, Nederland

Wijngaard Saalhof Pinot
Wijn van de Pinot Noir uit de polder. Het moet niet gekker worden, toch?

Soms lijkt het alsof alles mogelijk is. Op 16 augustus meldt Wijngaard Saalhof het volgende: “een trotse wijnboer: na 12 jaar voor het eerst Pinot Noir kunnen bottelen! En ook nog van een goede kwaliteit. Nadeel: er zijn maar 225 flessen (te koop).”

Wijngaard Saalhof

Pinot Noir, die moeilijke druif, daar is wijn van gemaakt hier in de Noord-Hollandse polder. Dat wekte gelijk mijn interesse. Die wijn wilde ik graag eens op de proeftafel hebben! En zo geschiedde.

Nog even ter info: Wijngaard Saalhof is een wijnbedrijf gelegen bij het plaatsje Wognum, in de regio West-Friesland, provincie Noord-Holland. De volgende druivenrassen worden verbouwd: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Rondo en Pinot Noir. Hieruit worden witte, rode en mousserende wijnen gemaakt.
Daarnaast zijn er bij Saalhof diverse andere activiteiten/mogelijkheden. Er is een Bed and Breakfast, er staan vijf vakantiewoningen bij de wijngaard en er zijn camperplaatsen. Voor het eten hoeft u niet ver weg want er is een uitstekend restaurant op het erf gevestigd: restaurant Saalig.
Wijngaard Saalhof

In een staat van grote nieuwsgierigheid heb ik de fles ontkurkt en het proefglas gevuld…

Wijngaard Saalhof Fantastique Pinot Noir 2017

Een redelijke diepe, robijnrode kleur. Intensiteit 3 uit 5, wat vrij diep is voor een Pinot Noir. In de rand bleekrood en iets purper uitlopend.
Een fruitige neus van zoete rijpe aardbeien en kersen. Iets rokerig, wat tabak, een tikje menthol en aardse geuren van natte donkere klei. Aangenaam en aantrekkelijk.
Op de tong is de binnenkomst mals, sappig en rond. Iets fluwelig. Milde tannines en fijne zuren. Die zuren zijn merkbaar aanwezig maar hebben niet de overhand. Goed gedoseerd dus. Dik fruit, confiture van bessen. Cassis, vanille, iets chocolade en een delicate kruidigheid. Fijne bitters op de achtergrond. Alles bij elkaar is het heel fraai.

Chapeau Wijngaard Saalhof! Wat een mooie, volle, rijke en vriendelijke wijn. Een prestatie van formaat om in de Noord-Hollandse polder een Pinot Noir van dit niveau te maken. Jammer dat er een zeer beperkte voorraad van is…

Score: 15,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Wijngaard Saalhof Pinot
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #pinotnoir