Wijngaard de Reeborghesch Merzling op Hout 2016, Achterhoek, Nederland

Wijngaard de Reeborghesch
Op bezoek bij Wijngaard de Reeborghesch in de Achterhoek. Een impressie en recensie.

Diep in de Achterhoek, tegen de Duitse grens, ligt Wijngaard de Reeborghesch, om precies te zijn in de buurtschap Kotten van de gemeente Winterswijk. De Reeborghesch ligt op één van de hoogste punten van gemeente Winterswijk en midden in het Achterhoeks coulissen landschap. Op deze prachtige, afgelegen locatie heeft eigenaar Henk Marmelstein zijn 1,5 hectare aan wijngaarden staan. Er worden wijnproeverijen georganiseerd en er zijn verschillende arrangementen mogelijk. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de goed ingerichte vakantiewoning te huren op het erf van de Reeborghesch.

Reeborghesch

Nadat er in 2001 met wat proefsoorten is geëxperimenteerd is in 2003 de commerciële aanplant gestart. Er worden de volgende druivenrassen verbouwd: Regent, Rondo, Cabernet Cortis, Acolon, Cabertin, Pinotin, Leon Millot, Monarch, Johanniter, Merzling en Solaris. Henk vertelde mij dat de Rondo eruit gaat, vanwege vatbaarheid voor Suzuki en de te arbeidsintensieve aandacht. De Rondo wordt vervangen door de Souvignier Gris. Die gaat volgend jaar een rolletje spelen in de wijnen van Reeborghesch. Ook de Pinotin is een druif die op de nominatie staat de wijngaard te verlaten.

De Merzling is in 1960 ontstaan uit een kruising van Seyval Blanc x (Riesling x Pinot Gris). Deze PIWI-druif heeft een goede weerstand tegen schimmels. De wijn die uit deze druif wordt gemaakt heeft wel wat karaktereigenschappen van de Riesling.

De Merzling is voor deze wijn in open vat op schil vergist. Een vinificatie methode die aan “oranje wijn” doet denken. Er zijn geen melkproducten of andere stoffen/materialen gebruikt voor de vergisting. De wijn heeft geen malolactische vergisting ondergaan en is niet gefilterd. Er heeft rijping op een eikenhouten vat plaatsgevonden voor de tijdsduur van 6 maanden. De wijn heeft 11,5 procent alcohol.

Reeborghesch(avondstemming bij de Reeborghesch, de druiven in netten)

Tijdens mijn bezoek liet Henk ook nog wat wijn uit het vat proeven van de bijzondere jaargang 2018. Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de kracht en fruitigheid van deze zeer jonge wijnen. Het is nog vroeg om een duidelijk oordeel te vellen, maar wat ik proefde was veelbelovend!

We gaan de Merzling op Hout uit het mooie oogstjaar 2016 proeven…

Wijngaard de Reeborghesch Merzling op Hout 2016

De kleur is helder en licht strogeel. Intensiteit 2 uit 5. In de rand bleekgeel uitlopend.
Een aangename neus met het fruit van gedroogde abrikozen, peren en gele appels. Een lichte vanille “touch” en ook wat buxus. Wat minerale geuren van kalk. Ook wat florale geuren vind ik terug. De neus is wel wat terughoudend.
Rond, sappig en een iets vettig mondgevoel. Fruit van peer, perzik, citrusfruit en kruisbes. Ook in de smaak een subtiele lichte houttouch (vanille). Honing. Zuiver van smaak met fijne bitters en tannines (door de vergisting op schil). Licht kruidig en redelijk vol , mede door de aanwezige zuren (geen malolactische vergisting). Plezierig in de afdronk.

Een wijn met een puur karakter, waar zorg aan is besteed. Geen doorsnee wijn, vrij strak, fris en rijk van smaak.

Score: 13,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Reeborghesch Merzling
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddereeborghesch #achterhoek #merzling #nederlandsewijn