Wijngaard de Plack Gruusbèks Wit 2018, sprankelend fris uit Groesbeek

Wijngaard de Plack
In de heuvelachtige omgeving van wijndorp Groesbeek, aan de voet van het Duitse Reichswald, ligt Wijngaard de Plack.

Tijdens mijn bezoek aan de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek heb ik weer een bezoek gebracht aan John en Virginie, de wijnmakers van Wijngaard de Plack. We werden (zoals gewoonlijk) vriendelijk ontvangen. De dag voor ons bezoek had het “Pruuvenement” plaatsgevonden in het grote proeflokaal. Een zeer geslaagd eet- en drinkgebeuren waar wel 60 personen op af waren gekomen. Om een indruk te krijgen van dit evenement kun je de foto’s bekijken op de facebookpagina van Wijngaard de Plack.

Wijngaard de Plack

Wijn en kip

In 2006 is gestart met de aanplant van de wijngaard.
Op ongeveer 1,5 hectare worden de volgende druivenrassen verbouwd: Cabernet Blanc, Johanniter, Helios, Pinot Gris, Cabernet Noir en Regent. Uit deze rassen worden verschillende wijnen gemaakt; wit, rood, rosé en mousserend. Daarnaast heb ik tijdens mijn bezoek nog een “Late Harvest” dessertwijn geproefd die er zeker mocht wezen.
De vinificatie van de druivenoogst vindt plaats bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek, waar oenoloog Adam Dijkstra de scepter zwaait.

Naast de wijngaard runnen John en Virginie ook een pluimveebedrijf met ongeveer 26.000 kippen, onder de naam Betsy’s kip. Een zelf grootgebrachte antibiotica vrije scharrelkip met een beter leven. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het kippenvlees van uitstekende kwaliteit is, veel beter en smaakvoller dan de kip uit de supermarkt.

Gruusbèks wit: Johanniter en Helios

Gruusbèks Wit is een blend van druivenrassen: Johanniter en Helios. De verhoudingen zijn 70 procent Johanniter en 30 procent Helios. Ik wist die verhouding eerst niet, maar tijdens het proeven van de wijn was bij mij al de indruk ontstaan dat de Johanniter de boventoon voert. En dan die Helios, wat is dat voor een druif? Helios is in 1973 gekweekt door de Duitse wetenschapper Norbert Becker van het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg. Het is een schimmel resistent ras, ontstaan uit een kruising van Merzling x ( Seyve Villard 12 – 481 x Müller-Thurgau).
Gruusbèks Wit heeft 11,5 procent alcohol.

De volgende keer besteed ik aandacht aan de Regent van Wijngaard de Plack. Nu eerst deze Gruusbèks Wit…

Wijngaard de Plack(het terras en “bodega” van Wijngaard de Plack)

Wijngaard de Plack Gruusbèks Wit 2018

Een heldere, licht strogele kleur. De intensiteit van de kleur is 2 op een schaal van 5.
De neus opent zich goed. Wat floraal en iets schimmelig (in de goede zin van het woord). Aroma’s van peer, perzik en limoen.
In de eerste aanzet stevige, knisperende zuren, naast een lichte vettigheid in de mond. Citrusfruit, groene appels en gele grapefruit bitters. Wat kruiden, witte peper en rabarber compote. Medium vol en fris met een klein zoet randje, wat doet denken aan tropisch fruit. Dit smaakje verraadt (naast de Johanniter) de aanwezigheid van de Helios druif in deze wijn.

Gruusbèks Wit is een sprankelende frisse wijn, die enigszins strak droog overkomt door de Johanniter. Daarnaast is de invloed van de Helios merkbaar aanwezig. Die twee rassen bij elkaar geven een interessante blend.
En, een stukje Betsy’s kip is prima te combineren met deze wijn!

Score: 13,5 punten.

Nu drinken en nog wel 2 jaar goed houdbaar.
Wijngaard de Plack(zicht op de wijngaarden)
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddeplack #wijndorpgroesbeek #nederlandsewijn #johanniter #helios