Wijngaard Hesselink Riesèl 2015, een vitale witte wijn uit de Achterhoek

Wijngaard Hesselink Riesèl, een Nederlandse witte wijn uit de Achterhoek

Deze wijn van Wijngaard Hesselink, gemaakt van de Riesèl druif uit het oogstjaar 2015, laat zien dat het met de houdbaarheid wel goed zit.

Voor ieder wat wils bij Wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink is een bekende naam in de Nederlandse wijnwereld. Wijnmaker Gerhard Ensing maakt hier, in het uiterste oosten van de Achterhoek, een flink aantal (bij mijn weten 18) verschillende wijnen. Voor ieder wat wils. Al die verschillende wijnen worden gemaakt uit de volgende druivenrassen: Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome.
De netto oppervlakte van de 3 wijngaarden waar alleen planten staan (zonder wendakkers) is 3,5 ha.

De wijngaard is zeker een bezoek waard! U kunt terecht op het mooie grote terras of bij minder weer, in de gezellige overdekte Schoppe.

Riesèl en Riesling

De Riesèl is een uit Zwitserland (Valentin Blattner, 1989) afkomstig wit druivenras dat als schimmeltolerant kan worden aangemerkt. De druif wordt ook wel gezien als de milieuvriendelijke variant van de edele Riesling. Ik vind persoonlijk dat een vergelijking met de Riesling niet echt opgaat: weliswaar vertoont de Riesèl in de neus wel wat gelijkenissen, maar in de smaak is de Riesèl veel milder qua zuurgraad. Ook vind ik de Riesèl minder strak en minder complex en uitgesproken in het smaakpalet dan de Riesling. Dat er met de Riesèl toch fijne wijnen kunnen worden gemaakt, dat laat dit exemplaar uit 2015 wel overtuigend zien!

Wijngaard Hesselink Riesèl uit het wijnjaar 2015

Wijngaard Hesselink Riesèl 2015

Helder en licht goudgeel van kleur. De intensiteit van de kleur is gemiddeld voor witte wijn.
Een neus die zich goed opent: peer, perzik en nectarines. Ook wat tropisch fruit. Bloemenhoning. Een wat aardse geur van champignons en iets vuursteen. Lieflijk en vriendelijk.
Op de tong sappig, licht vettig, het neigt naar plakkerig. Wat kruidigheid en een honingachtig zoetje. De milde zuren zijn mooi opgesloten in het smaakpalet. Iets gerijpt. Sinaasappelschillen en het fruit wat ik in de neus aantrof, komt terug in de smaak. In de afdronk laat deze Riesèl een zoete smaak achter.

Leuk om eens een Riesèl te proeven die enkele jaren flesrust heeft gehad. De wijn maakt een homogene en vitale indruk. Wellicht is de Riesèl toch een wat onderschat druifje; dit soort wijnen kunnen dus uitstekend worden bewaard.

De score voor deze Riesèl is een mooie 14,4 punten.

Wijngaard Hesselink Riesèl

Deze Riesèl is nu op dronk en ik denk dat de wijn nog een paar jaar flesrust probleemloos kan hebben.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #achterhoek #riesel