Wijngaard Hesselink Pinotin Barrique 2014, mild en rijk van smaak

Wijngaard Hesselink
Van Wijngaard Hesselink komt deze Pinotin Barrique uit het oogstjaar 2014, een wijn die twee uitvoeringen kent.

Erkenning: in de medailles

Wijngaard Hesselink uit de Achterhoek is een bekende naam in de Nederlandse wijnbouw. De wijngaard van Gerhard Ensing heeft tijdens de laatste Wijnkeuring van de Lage Landen 1 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles binnen weten te slepen. Een mooie vorm van erkenning voor deze wijngaard en zijn wijnen!

De ene Pinotin Barrique is de andere niet

De oplettende volger van onze recensies zal misschien opmerken dat er bijna twee jaar geleden al een proefnotitie van deze wijn op onze site heeft gestaan.
Echter, dat is niet dezelfde wijn als de fles die nu voor mijn neus staat. Wijnmaker Gerhard Ensing vertelde mij dat er destijds twee verschillende versies van de Pinotin Barrique zijn geproduceerd. De enige tijd geleden geproefde Pinotin Barrique had een restsuiker gehalte van 2,5 gram en deze heeft 6 gram. Er staat dus wel degelijk een andere wijn op de proeftafel. Gerhard geeft aan dat dit verschil te herkennen is aan een andere codering op het etiket. Je moet het maar weten…

Met bovenstaande wetenschap ga ik deze (6.0) versie van de Pinotin Barrique uit het oogstjaar 2014 proeven. De wijn is geen jonkie meer, dus ben ik ook wel benieuwd hoe deze Pinotin Barrique zich inmiddels heeft ontwikkeld.

Wijngaard Hesselink

Wijngaard Hesselink Pinotin Barrique 2014

Een diepe donkerrode kleur met een licht bruinrode ontwikkeling in de rand. Helder. De intensiteit is 3,5 uit 5 voor rode wijn.
In de neus ruik ik cederhout, munt en een rokerige geur. Confiture en het fruit van zwarte bessen. Een licht zoete vanille geur duidt op houtrijping. Donkere natte aarde. Een wat zwoele neus.
Wat dik en mollig in de mond. Zwarte peper, drop, salmiak en houtskool. De tannines zijn zeker aanwezig, maar ze zijn van het zachte soort. Donkere pruimen en bosbessen. Warmte en fijne bitters in de afdronk. Rond, vlezig, elegant en soepel van smaak.

Deze Pinotin Barrique is een milde maar ook rijke wijn, die enigszins gerijpt overkomt. De toegepaste houtrijping is mooi verweven in de wijn, zowel in de neus als in de smaak. Een wijn die gastronomisch breed inzetbaar is en goed past bij dit jaargetijde. Bijvoorbeeld een “herfstig” gerecht als runderstooflapjes gaat hier uitstekend bij.

Score: 14,6 punten.

Nu goed op dronk en 4-5 jaar goed houdbaar.

(Doorkijkje bij Wijngaard Hesselink)
Wijngaard Hesselink
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #achterhoek #pinotin