Wijngaard de Frysling Frysante 2017, BGA Friesland, Nederland

Frysling Frysante
Mousserende wijn uit het hoge noorden van ons land. We proeven de Frysante van Wijngaard de Frysling.

Op de Friese zandgronden in de omgeving van het dorpje Twijzel ligt de wijngaard van 1,5 hectare groot. Jantiene en Douwe Broersma exploiteren sinds 2009 op deze idyllische plek een wijngaard die de naam heeft de meest noordelijke wijgaard van Nederland te zijn.

Begin augustus heb ik de wijngaard bezocht. U kunt een uitgebreid verslag daarvan lezen als u HIER klikt.

Deze Frysante is een “parelwyn” gemaakt van de druiven Souvignier Gris en Johanniter. Frysante heeft een “licht verteerbaar” alcoholpercentage van 11 procent.
De wijn is uiteraard verkrijgbaar bij Wijngaard de Frysling in Twijzel zelf. De verkoopprijs is 14 euro.

De Frysante van de Frysling was tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 goed voor een bronzen medaille. Dat schept verwachtingen. Eens kijken of die waargemaakt worden…

Frysling Frysante

Wijngaard de Frysling Frysante 2017

Licht bleekgeel van kleur met een iets groene tint erin. Fijne belletjes in het glas. Ziet er feestelijk uit.
De neus komt fris over. Geuren van gele appels, limoen, winegums en fruitzuurtjes (rang). Het is wel wat fragiel en vluchtig.
Tintelend fris op de tong. Zacht citrusfruit, gele grapefruit en wat merengue. Ook iets brooddeeg. Sappig van smaak en een tikje ziltig. De mousse is prettig en goed gedoseerd. Een frisse smaak met mooie bitters. Aangenaam droog met een goede lengte.

Deze Frysante van Wijngaard de Frysling is een heerlijke (na)zomerse mousserende wijn. Goed gemaakt. Dit kan de concurrentie met andere soortgenoten (Frizzantes) uit het buitenland wel aan.

Score: 13,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken.

Frysling Frysante
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddefrysling #nederlandsewijn #johanniter #souvigniergris