Wijngaard Duetinghem 838 Sweet Solaris 2018, halfzoet uit Doetichem

Wijngaard Duetinghem 838
Sweet Solaris is de toepasselijke naam van deze halfzoete wijn van Wijngaard Duetinghem 838.

Wijnmaker met economische roots

In juli van de afgelopen zomer bracht ik een bezoek aan Wijngaard Duetinghem 838. De dagen waarin de hitterecords sneuvelden waren net achter de rug, maar flink warm was het nog steeds. Wijnmaker Paul Nieuwenhuis nam de tijd voor ons op het ruime en overdekte terras en liet ons enkele wijnen proeven. Paul is van huis uit econoom en dat merk je aan zijn calculerende aanpak. Hij laat liever niets aan het toeval over. Dat neemt niet weg dat hij vol enthousiasme over zijn vak als wijnmaker praat.

Wijngaard Duetinghem 838

Solaris: hoog in suiker/laag in zuur

De Solaris is een kruising van Merzling x (Geisenheim GM 6493 = Saperavi Severny x Muscat Ottonel). De druif is al enige tijd geleden (in 1975) ontwikkeld in het Weinbau Institut in Freiburg. De druif is vroegrijp en heeft een goede schimmelweerstand. De Solaris doet het prima in Nederland. Er worden zowel droge wijnen als dessertwijnen mee gemaakt. De wijn uit deze druif leent zich ook voor houtopvoeding.
Bij wijn gemaakt van de Solaris druif krijg ik altijd associaties van rijp zoet (tropisch) fruit, milde zuren en een iets vettig mondgevoel. De druif heeft dan ook hoge suiker- en lage zuurgehaltes.

Enige tijd geleden heb ik de Cabernet Blanc geproefd van Wijngaard Duetinghem. Je kunt de recensie HIER lezen. Ik proef nu de Sweet Solaris van wijnmaker Paul Nieuwenhuis.
De Sweet Solaris van Wijngaard Duetinghem 838 is een halfzoete variant en heeft 14 procent alcohol.

Wijngaard Duetinghem 838

Wijngaard Duetinghem 838 Sweet Solaris 2018

Helder en licht strogeel/koper van kleur. Intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor wit. In gedachten denk ik bij een halfzoete of zoete wijn aan een volle kleur, maar dat is hier niet het geval.
Een neus die wat vluchtige geuren heeft maar wel aangenaam is. Rozijnen, confiture, iets marmelade. Fruit van peer, ananas en nectarines.
Rond en zacht in de mond, de smaak zit tegen halfzoet aan. Toch zijn de zuren merkbaar aanwezig en geven frisheid en balans aan de wijn. Zacht rijp fruit van banaan, mandarijn en gele pruimen. Wat honing en een klein bittertje. Het vrij hoge alcoholpercentage van de wijn is niet storend. De wijn maakt een evenwichtige indruk.

Een soepele, plezierige en speelse wijn. Voor de liefhebber van een wijn met een halfzoete smaak is deze Sweet Solaris een prima keuze.

Score: 13 punten.

Nu goed op dronk. Bewaren kan, ik denk een jaar of drie goed houdbaar.
Wijngaard Duetinghem 838(zicht op Wijngaard Duetinghem 838 vanaf het terras)
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardduetinhem838 #nederlandsewijn #achterhoek