Wijngaard Duetinghem 838 Cabernet Blanc 2018, plezierige landwijn uit Gelderland

Wijngaard Duetinghem 838
In Doetinchem ligt Wijngaard Duetinghem 838. Een wat onbekende wijngaard voor mij, dus tijd voor een bezoek.

Duetinghem 838 stond al een tijdje op mijn lijstje van “te bezoeken”. Aangezien ik onlangs toch in de Achterhoek was, lag het voor de hand om daar eens langs te gaan. Altijd interessant om te doen. En dat was het ook. We werden zeer vriendelijk ontvangen door de enthousiaste wijnmaker van Duetinghem 838, Paul Nieuwenhuis. Hij heeft o.a. een prachtig overdekt buitenterras waar je heerlijk kunt zitten en genieten van de verschillende wijnen.

De wijngaard en zijn benaming

In het jaar 2005 zijn er diverse voorbereidende werkzaamheden verricht voordat de 3.500 wijnstokken de grond in zouden kunnen. De wijngaard is in 2006 gerealiseerd en ongeveer 1 hectare groot. Paul heeft de volgende druivenrassen aangeplant: Cabernet Blanc, Johanniter, Riesèl, Solaris, Pinotin, Cabernet Cortis en Cabertin.

Waarom de benaming Duetinghem 838? was een vraag die in mij opkwam. Welnu, in het stadsarchief van de gemeente Doetinchem staat dat de eerste notering van de stad Doetinchem in het jaar 838 was en wel onder de vermelding van: “Villa Duetinghem”. Waarvan akte.

De kruising naar Cabernet Blanc

Ik heb verschillende wijnen ter plekke geproefd in een “speeddate” sessie, zoals ik dat noem. Eenmaal thuis laat ik de wijnen in mijn eigen omgeving nog eens rustig de revue (lees:oog/neus/mond) passeren. Ik begin mijn recensies met de Cabernet Blanc, een wijn waar Paul zeer content mee is. De Cabernet Blanc is een druif die voorkomt uit een kruising van de alom bekende Cabernet Sauvignon en een onbekende hybride soort. De druif is in 1991 ontwikkeld door de bekende Zwitserse druiventeler Valentin Blatter. Cabernet Blanc staat onder andere aangeplant in de Duitse wijnregio Pfalz.

Deze Cabernet Blanc heeft een flink alcoholpercentage van 13,5 procent. De flesafsluiter bestaat uit een schroefdop. En die draaien we open en schenken het glas in…

Wijngaard Duetinghem

Wijngaard Duetinghem 838 Cabernet Blanc 2018

Een heldere kleur, licht bleekgeel met daarin een groene tint. Kleurintensiteit is 2 uit 5 voor wit.
De neus is fris en zuiver. Citrusfruit, kruisbes en ananas. Daarnaast wat florale geuren. Het bouquet is wel wat vervliegend in het glas.
In de eerste aanzet een kruidige smaak met een klein zoetje erin. Crispy zuren, die goed in evenwicht zijn met het rijpe fruit. Prikkend op de tong. Wat honing, een wit pepertje en gele grapefruit. In de smaak komt het fruit van de neus (ananas) goed terug. Ik neem zelfs lichte tannines waar op de tong. Redelijk vol van body (mede door de alcohol), droog en toch sappig.

Deze Cabernet Blanc van Wijngaard Duetinghem 838 is een plezierige, wat stevige wijn met een zekere spanning erin. De krokante zuren staan goed in verhouding tegenover het aanwezige zoetje.

Score: 13,4 punten.

De wijn is nu op dronk en zeker nog wel 2 jaar goed houdbaar.
Wijngaard Duetinghem 838
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardduetinghem838 #nederlandsewijn #achterhoek #cabernetblanc