Wijndomein Stokhem Pinot Noir rosé 2017, een perfecte nazomerwijn!

Wijndomein Stokhem
September. Lekker nazomeren lukt uitstekend met deze mooie rosé van Wijndomein Stokhem.

Van Wijndomein Stokhem heb ik al eerder de Pinot Noir besproken en daar was ik zeer enthousiast over. U kunt het nalezen in mijn recensie.

De wijngaard

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard van Wijndomein Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangeplant met alleen Pinot Noir druivenstokken (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden.

Een veelbelovende start

In april van dit jaar ben ik bij de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem geweest. De wijnmakerij is gevestigd in kasteel Wijnandsrade. Ik heb daar met wijnmaker en eigenaar Jeroen van der Eng enkele wijnen geproefd. Jeroen heeft de wijngaard in mei 2017 overgenomen, dus de oogst van 2017 was zijn eerste jaargang. Ik ben erg benieuwd, zeker na het proeven van de wijnen van 2017 en de vatmonsters van 2018, hoe de wijnen van 2018 uiteindelijk zijn geworden.

Rosé d’une Nuit

Deze rosé, gemaakt uit de Pinot Noir, heeft de benaming “Rosé d’une Nuit“. Dat is als volgt te verklaren: voor de rosé heeft men een voorpluk gedaan die een nacht heeft gestaan, voordat de druiven geperst zijn. Vandaar “Rosé d’une Nuit”.
De wijn heeft 12,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Dus: kurkentrekker erbij, ontkurken en inschenken…

Wijndomein Stokhem

Wijndomein Stokhem Pinot Noir rosé 2017 “Rosé d’une Nuit”

Een lichte “Provencaalse” rosé kleur, mooi helder. Intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor rosé. In de rand bleek weglopend.
De neus opent zich goed, na wat walsen komt het zoete fruit goed los. Frambozen, rode winegums en perendrups. Ik ruik ook de geur van natte kiezels en kalk. Ik associeer dat met mineraliteit. Het bouquet is fris en zuiver.
Vol, rond en sappig in de mond. Prachtige, delicate en krokante zuren. Het fruit van aardbeien, watermeloen en rode grapefruit. Licht kruidig, een klein pepertje en mineralen. De smaak is mooi in balans/evenwichtig. Een fijn restzoetje in de afdronk.

Een flinke Nederlandse rosé die heel overtuigend overkomt. Rosé zoals rosé moet zijn, om het zomaar eens te zeggen. Een groot compliment voor de wijnmaker van Wijndomein Stokhem. De rode wijn gemaakt uit de Pinot Noir was uitstekend en dat geldt ook voor deze rosé!

Score: 14,8 punten.

Rosé d’une Nuit is nu perfect op dronk en blijft dat zeker tot en met de zomer van 2020.
Wijndomein Stokhem
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeinstokhem #nederlandsewijn #pinotnoir #limburgsewijn