Wijndomein de Planck “Soleil de Planck” 2017, BGA Limburg, Nederland

Wijndomein de Planck
Wijndomein de Planck is eigenlijk best een beetje bijzonder. Waarom? Dat komt door de combinatie van aangeplante druivenrassen.

Het domein, gelegen in het uiterste zuiden van Limburg, heeft zowel oude (traditionele) als nieuwe rassen staan in de wijngaard. Zo staat er naast de Pinot Noir, ook Johanniter, Solaris en Regent.

Eigenaresse Bernadette Crijns heeft 3 hectare aan wijngaarden tot haar beschikking. In 2008 zijn de eerste 2 hectare wijngaarden aangelegd. Vervolgens is in 2010 de 3e hectare aangeplant. De wijngaarden liggen op een voor Nederlandse begrippen grote hoogte, namelijk 230 meter. De hellingen zijn zuidoost georiënteerd en de bodem bestaat uit kalkrijke grond met löss en vuursteen (silex).
Er worden uit de beschikbare druivenrassen verschillende soorten wijn gemaakt: rood, wit, rosé en mousserend.

Wijndomein De Planck is ook een geliefde trouw- en vergaderlocatie. Verschillende goed geoutilleerde ruimtes maken dit allemaal mogelijk.
Wijndomein de Planck
Deze “Soleil de Planck” is een blend van Johanniter en Solaris. De verhouding is mij niet bekend. De specifieke kenmerken van deze rassen komen uitstekend tot zijn recht in de Soleil de Planck.
In de webshop van Wijndomein de Planck kunt u deze wijn vinden. Een doosje van 6 flessen kost u 75 euro (af wijngaard).

Wijndomein de Planck

Wijndomein de Planck “Soleil de Planck” 2017

Een heldere kleur, licht strogeel. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 2 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt het bleekgeel weg.
Een frisse, open neus. Tropisch fruit van ananas en meloen. Daarnaast geuren die aan een sappige peer doen denken. Florale tonen zijn ook aanwezig, alsmede wat natte kiezels. Een neus die mooi zuiver overkomt.
Rond en licht prikkelend op de tong. In de smaak komt het fruit van peer en ananas terug. Ik proef ook wat lychee. De Solaris is vaak verantwoordelijk voor deze tropische fruitsmaken. Licht filmend, sprankelend en vol. Iets kruidig, een klein pepertje. Een delicaat bittertje en opwekkende, levendige zuren die afkomstig zijn van de Johanniter. Al met al een mooie zoet/zuur spanning. Een klein zoetje in de fijne, lange en warme afdronk.

Wijndomein de Planck heeft met deze Soleil de Planck een witte kwaliteitswijn neergezet. Het is een mooie blend van deze nieuwe rassen geworden en het zorgt voor een wijn met een subtiele spanning.

Score: 14,7 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Wijndomein de Planck
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeindeplanck #nederlandsewijn #limburgsewijn #johanniter #solaris