Wijndomein de Koen Samen Rood 2014, Noord-Holland, Nederland

Wijndomein de Koen Samen Rood
Rode wijn uit de Noord-Hollandse polder. Wijndomein de Koen durft het aan en met succes.

Wijnmaker bij Wijndomein de Koen is Pieter de Boer. Pieter wordt bijgestaan door de bekende adviseur Stan Beurskens. Het wijndomein is gelegen in Zuid-Scharwoude, iets ten noorden van Alkmaar.
Men is in 2003 begonnen met de aanleg van de wijngaard. De totale oppervlakte van de wijngaard bedraagt nu 2 hectare.

De volgende druivensoorten worden er verbouwd: Solaris, Rondo, Sirius, Marechal Foch, Cabernet Cortis, Phoenix, Sauvignon Gris, Muscaris en Salome. Men produceert een breed scala aan wijnen: rosé, wit, mousserende wijn, dessertwijn en rode wijn.

De Samen Rood is een assemblage van de druivensoorten Rondo en Cabernet Cortis. De verhoudingen zijn mij niet bekend. De wijn heeft een houtlagering ondergaan van 12 maanden.

Momenteel staat op de site van Wijndomein de Koen de Samen Rood (jaargang 2015) als verkrijgbaar voor de prijs van € 15,50.

Samen Rood 2014

Een intense, diepdonkerrode kleur, vol tot in de rand.
De neus heeft vegetale tonen, aroma’s van groenten, zoals paprika. Verder wat vanille en fruit van zwarte kersen, Ook wat rokerig.
Licht stroef en droog in de mond met tannines die stevigheid geven. Zoethout, laurier en iets anijs. Samen Rood is best vol van body en heeft een flinke hoeveelheid donker fruit in het smaakpalet. Ik mis wel wat frisheid.

Samen Rood 2014 is een solide wijn, goed gemaakt. Voor een rode wijn uit de Noord-Hollandse polder is dit een knap product.

Score: 14 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.