Wijnboerderij ’t Heekenbroek Ulenpas Blanc 2014, Achterhoek, Nederland

Ulenpas Blanc 2014
Zuivere wijnen met passie gemaakt. Dat is het motto bij Wijnboerderij ’t Heekenbroek.

We proeven de Ulenpas Blanc uit het oogstjaar 2014.
De naam Ulenpas komt van het Landgoed de Ulenpas, waar Wijnboerderij ’t Heekenbroek aan grenst. De wijnboerderij maakte vele jaren deel uit van dit landgoed.

De Ulenpas Blanc is een assemblage van de druivensoorten Cabernet Blanc en Johanniter. Er zit een “rustig” aandeel van 11,5 procent alcohol in de wijn en de flesafsluiter is een kurk.

't Heekenbroek

Op de fles van de Ulenpas 2014 prijkt een zilveren medaille, behaald op de PIWI wijnkeuring 2015. Ik heb deze onderscheiding wel vaker gezien, maar wat betekent PIWI eigenlijk?
De Duitse afkorting PIWI staat voor schimmeltolerante druivenrassen (Pilzwiderstandsfähigen Rebensorten). Deze wijnkeuring wordt jaarlijks organiseerd door het Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg (WBI).

De wijn is uiteraard te koop bij de Wijnboerderij of in de webshop voor de prijs van € 11,95.

Wijnboerderij ’t Heekenbroek Ulenpas Blanc 2014

Een heldere en licht strogele kleur.
In de neus vind ik buxus en citrusfruit. Munt, kalk en wat groen/plantaardig. Licht ziltig ook. Het is wel wat vluchtig allemaal.
Op de tong kom je het citrusfruit weer tegen. Citroen en granny smith appelen. Fijne, knisperende zuren die de boventoon voeren. Fris en sappig maar wel wat streng. Een licht bittertje. Redelijk vol. De wijn heeft een vrij lange afdronk. Mondreinigend.

Wijnboerderij ’t Heekenbroek Ulenpas Blanc 2014 is een strakke wijn voor de liefhebbers van wat meer zuren. Een wijn die wel wat kenmerken heeft van een wijn gemaakt uit de Sauvignon Blanc druif. De Ulenpas Blanc is breed inzetbaar: goed te combineren met asperges, zomerse salades en witvis. Of als aperitief.

Score: 12,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.